X

Problema pe care Ministrul Sanatatii o Considera Importanta si Masurile Anuntate

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre una dintre cele mai mari probleme din spitalele Romaniei, si despre masurile care urmeaza sa fie luate de catre autoritati in perioada urmatoare, in centru fiind infectiile nosocomiale care sunt serios subraportate in unitatile medicale.

Ministrul Sanatatii spune ca ar putea fi stabilita o limita accetabila in ceea ce priveste procentul de infectii nosocomiale din spitalele Romaniei, iar aceasta ar putea fi de 3%, insa totul ar urma sa fie hotarat in urma unor discutii cu expertii de la Institutul National de Sanatate Publica din Romania.

“A fost un exemplu pe care l-am dat in sensul ca a fost o discutie legata de faptul ca unii manageri au reticente in a raporta aceste infectii pentru ca lucrul acesta ar duce la depunctarea, sau penalizarea lor. Cand se stabileste contractul de management cu proprietarul spitalului, nu exista o prevedere care sa impiedice stabilirea unei limite rationala, rezonabila.

Nu cred ca spitalele din Romania sunt atat de diferite fata de alte tari din Uniunea Europeana pentru a raporta 0, sau aproape 0, infectii nosocomiale. Ei trebuie sa isi incheie contractele intr-un asemenea fel incat sa stabileasca o limita rezonabila, dar ea, si repet acest lucru, nu poate fi indeplinit decat daca exista capacitate de diagnostic in spitale.

Dezvoltarea laboratoarelor, sau a compartimentelor de microbiologie este conditia fara de care nu putem sa stim care este cu adevarat situatia acestor infectii in Romania. Daca nu ai unde sa faci diagnostic, si daca acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infectiilor asociate actului medical, si nici a infectiilor bateriilor multirezistente la medicamente.

Nu exista o limita acceptata, noi discutam intr-un grup tehnic incat sa vedem daca putem sa propunem o asemenea limita. Eu am plecat de la o prezumtie de incidenta minima la nivel national de 5%. Asta inseamna numarul de infectii la 100 de pacienti infectati, deci 5 pacienti din 100 au o asemenea infectie, deci o limita de 3 poate sa fie considerata una rezonabila, dar ramane sa mai discutam cu colegii de la INSP.

Romania va primi donatie din partea Comisiei Europene de vaccin impotriva variolei maimutei, o donatie de cateva mii de doze care vor constitui o resursa pentru vaccinarea contactilor apropiati ai persoanelor bolnave. Din fericire noi nu avem un numar mare de cazuri, dar e perioada de vacante, estivaluri, iar oamenii sunt mai putin precauti.”

Disqus Comments Loading...