Pensiile militare din Romania au fost in centrul multor discutii in tara noastra in ultimele luni, astfel ca MApN vrea sa ofere cateva clarificari in legatura cu statutul acestora, dar si cu un document facut de catre doi angajati ai Comisiei Europene care nu reprezinta pozitia institutiei, ci doar a lor.
Avand in vedere ca subiectul pensiilor, de orice fel, este unul care genereaza rapid controverse, explicatiile de mai jos sunt binevenite in contextul in care vorbim in timpul unui razboi aflat la granitele tarii noastre despre drepturile celor care apara Romania.
În ultimele două luni, subiectul pensiilor militare a revenit, cum se întâmplă deja, ciclic, în ultimii 10-12 ani, în atenția opiniei publice. De data aceasta, focul dezbaterilor s-a reaprins de la reforma pensiilor asumată în PNRR, în care s-ar fi angajat și includerea pensiilor militare în rândul celor speciale (fapt dovedit deja ca fiind un fals) și de la o pretinsă comunicare oficială dinspre Comisia Europeană către guvernul de la București cum că musai pensiile militare trebuie considerate speciale și aduse la ordin în câmpul contributivității (iarăși fals, pentru că nu există o astfel de poziție exprimată oficial de la Bruxelles, ci doar un studiu din categoria European Economy discussion Papers, studiu intitulat ”Special Pensions in the EU”. Lucrarea cu pricina este întocmită de doi angajați ai Directoratului General pentru Economie și Finanțe al Comisiei Europene. O puteți găsi fie căutând pe Google după titlul lucrării.
La începutul acestei lucrări, se specifică foarte clar că opiniile exprimate în studiu sunt doar ale autorilor și nu reprezintă punctul oficial de vedere al Comisiei.
Ar fi interesant de văzut cum a ajuns această lucrare să fie prezentată în presa din România drept o atenționare oficială de la Bruxelles, deși nu este chiar greu de înțeles motivația din spatele unei asemenea mistificări. În orice caz, pornind de la fapte concrete sau de la falsuri, episodul a generat un nou val de dezbateri în opinia publică din țara noastră.