Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora extrem de importante pentru milioane de romani din toata tara, vorbind despre valul 7 al Coronavirus, masurile luate in Romania, dar si de ce nu vor mai fi restrictii serioase, situatia economica dictand evitarea luarii lor.
Ministrul Sanatatii spune ca valul 7 al Coronavirus nu va fi mai putin grav decat valul 6, dar ca situatia de acum nu este una grava, astfel ca atunci lucrurile ar trebui sa stea la fel de “bine”, cu putine infectari zilnice si putine spitalizari.
“Eu nu cred ca va fi unul mai usor, nu am spus vreodata acest lucru, probabil ca va fi similar cu actualul val, cel de-al saselea prin care trecem in aceasta perioada. Este un val pandemic in care ajungi la aproape 10.000 de cazuri pe zi, si in care gradul de ocupare al paturilor de spital alocate acestei patologii este ocupat in proportie de 17%.
La terapie intensiva 14% – 15% grad de ocupare reprezinta o chestiune care este acceptabila pentru sistemul de sanatate, pentru ca ofera pe de o parte asistenta medicala celor care au intr-adevar nevoie de asa ceva, ofera asistenta medicala pacientilor care au patologii, si ne permite si noua sa apreciem si sa dezvoltam asistenta medicala ambulatorie.
Medicii de familie, din punctul meu de vedere si, totdeadeauna trebuie sa fie partenerii nostri, ai populatiei, nu neaparat ai ministerului, in gestionarea problemelor de sanatate publica, fie ca discutam despre aceasta pandemie, de vaccinare, de testare, de monitorizarea pacientilor, activitati pentru care medicii de familie sunt in contact fie cu CNSA, fie cu DSP-urile.
Pe de alta parte, serviciile ambulatorii organizate in ambulatoriile de evaluare a pacientilor reduc presiunea pe spitale si ne-au aratat ca aceasta este calea pentru evitarea unor situatii care duc la blocarea activitatilor sociale, si a activitatilor economice. Suntem intr-o situatie prea grava din punct de vedere economic, nu numai noi, toata lumea, incat sa mai venim si cu alte tipuri de restrictii care pericliteaza desfasurarea activitatilor economice.
Recomandarea de a purta masca exista, o facem saptamanal, o facem de cate ori avem ocazia, inclusiv prin exemplul personal de utilizare al mastii, si atunci cand suntem in spatii aglomerate. Unde sunt aceste spatii ? In mijloacele de transport in comun, si e suficient sa mergem cu metroul, autobuzul, tramvaiul, pentru a vedea acest lucru. Sunt persoane care folosesc masca, dar si in magazine, cand e aglomerat.” a declarat Rafila.