Alexandru Rafila vorbeste despre o problema foarte serioasa care a ingrijorat foarte multi romani in ultimele zile, o problema care ramane in atentia oamenilor in aceasta perioada, distributia pastilelor de iod implicand medicii de familie.
Alexandru Rafila spune ca medicii de familie joaca un rol esential in distributia pastilelor de iodura de potasiu, mai ales ca jumatate din veniturile lor au la baza numarul de pacienti pe care-i au, dar ca totul trebuie luat cu calm in lipsa unui incident nuclear.
“Este o chestiune care se desfasoara incepand din data de 23 iunie, atunci am semnat un ordin de ministru care reglementeaza eliberarea acestor pastile de iodura de potasiu pe baza prescriptiei medicale, deci o activitate care a inceput. Chiar sunt curios daca in aceasta luna si jumatate din momentul in care ordinul respectiv a fost aprobat, pacientii au primit retete, sau recomandari.
Cred ca adresabilitatea a fost foarte mica, iar intr-o situatie complicata cum este cea generata de catre razboiul din Ucraina, eu ma uit la televizor, nu am stiri suplimentare, vazand ca situatia in zona unor centrale nucleare este foarte ciudata si periculoasa, e normal ca un om responsabil pentru sanatatea acestei tari, dpdv al ministerului, sa indemn persoanele sa se adreseze medicului de familie.
Planificarea se poate face, nu e o chestiune care trebie rezolvata in 24 de ore, deja au trecut 45 de zile, si am facut o campanie de campanie repetata care a rulat pe toate posturile de televiziune, cred ca si la radio, privind administrarea acestor pastile care nu trebuie facuta intempestiv. Eliberarea lor nu coincide cu administrarea, ele se pastreaza in conditii de siguranta acasa.
Daca va exista, speram sa nu existe, dar daca va exista, e bine sa ai deja aceste pastile la domiciliu. Procesul de distributie necesita timp, suntem constienti de acest lucru, de aceasta am preferat aceasta varianta care nu era conditionata de un interval de cateva ore, pentru ca aceste pastile trebuie administrate intr-un interval de maxim 6 ore de la expunerea radioactiva.
Am preferat un timp mai lung, si fiecare medic de familie are o lista de pacienti pentru care primeste o suma care reprezinta capitatia pentru acesti pacienti, ea fiind circa 50% din veniturile unui medic de familie, si e normal ca medicii sa aiba si ei, la randul lor, o responsabilitate, si sa ii informeze, sa ii planifice pentru eliberarea retetelor pentru iodura de potasiu.” a declarat ministrul Sanatatii.
This post was last modified on aug. 16, 2022, 9:00 AM 09:00