Ministrul Apararii a transmis un important anunt oficial pentru romanii din toata tara, el vorbind despre o foarte importantele masuri care trebuie sa fie implementate de catre ministerul pe care il conduce pentru sustinerea medicinei militare in Romania in aceasta perioada, dar si pentru dezvoltarea ei.
Ministrul Apararii spune ca odata cu cresterea la 2.5% din PIB a bugetului care este alocat ministerului sau incepand cu anul viitor, trebuie sa fie facute investitii in sistemul medical militar din Romania, el trebuind deasemenea sa aiba crescuta si capacitatea de a deservi Armata Romana, dar si populatia civila, iar asta mai jos aveti detaliile mesajului anuntat.
“Cu câteva zile înainte de data de 21 august când sărbătorim, oficial, 160 de Medicină Militară în România, m-am bucurat să fiu, astăzi, alături de o parte dintre membrii corpului de profesioniști medico-sanitari militari din România, activi, în rezervă sau în retragere. Am participat împreună la ceremoniile de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari din Piaţa Eroilor, la Monumentul doctorului Carol Davila, din incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central din București, dar și la simpozionul organizat la Palatul Cercului Militar Național.
Le-am mulțumit cu acest prilej, tuturor celor care fac parte din corpul medico-sanitar – ofiţeri medici, subofiţeri sanitari, personal contractual civil, asistente, infirmiere şi brancardieri, atât celor aflați în activitate, cât și celor care au trecut în rezervă sau sunt în retragere pentru devotamentul lor și dedicarea pentru această profesie.
Am vorbit împreună cu profesioniștii din acest domeniu despre măsurile pe care MAPN le-a adoptat și pe cele pe care urmează să le implementeze în ceea ce privește investițiile și programele pentru creșterea capacității operaționale a întregului sistem medical militar, care deservește atât personalul Armatei României, cât și populația civilă.
Este absolut necesar ca sistemul medical militar să țină pasul cu procesul de transformare a întregului organism militar, asumat odată cu creșterea PIB-ului pentru bugetul pentru apărare, care va crește de anul viitor la 2,5%.
Avem o serie de proiecte cu finanțare europeană în curs de derulare în spitalele militare, precum și programe de cercetare fundamentală și aplicată pentru dezvoltarea de produse imunomodulatoare și profilactice la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar sprijinul echipei de conducere a MApN pentru toate proiectele ce privesc domeniul medical militar și pentru finalizarea programelor esențiale în vederea creșterii calității actului medical din instituțiile medicale militare din România este unul total.”