Ministrul Apararii a publicat cu doar cateva zeci de minute in urma o informare oficiala pentru milioanele de romani din intreaga tara in care vorbeste despre raspunsul NATO la razboiul din Ucraina, dar si ajutorul oferit de Romania tarii vecine, inclusiv in ceea ce priveste sistemul medical militar.
Ministrul Apararii vorbeste din nou despre investitiile care ar trebui facute pentru sistemul medical militar din Romania dupa ce 2.5% din PIB vor fi alocati pentru aparare incepand din 2023, Romania urmand a-si indrepta mai serios atentia spre acest domeniu din cauza agresiunii cu potential foarte periculos care exista la granitele tarii noastre.
“Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat cu fermitate solidaritatea cu poporul ucrainean și a adoptat prompt măsuri defensive, de întărire a capacității de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului aliat.
În cel mai scurt timp posibil de la declanșarea ostilităților, Alianța a activat, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând importante forțe și mijloace suplimentare ale armatelor NATO pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România, ceea ce reprezintă o dovadă clară a solidarității și coeziunii euro-atlantice.
Țara noastră a fost și va rămâne aproape de Ucraina, iar această solidaritate s-a manifestat, încă din primele zile ale războiului, și în domeniul medical. În baza unor alocări bugetare consistente, la nivelul de 2% din PIB, care va fi ridicat, de anul viitor la 2,5%, Armata României își întărește permanent capacitatea operațională prin cele mai ambițioase (dar foarte realiste) programe de înzestrare cu tehnică modernă implementate după 1990 și își actualizează concepția de instruire la standardele de interoperabilitate aliate.
Este absolut necesar ca sistemul medical militar să țină pasul cu această transformare radicală a organismului militar. În calitate de ministru al apărării naționale, vă asigur de întreaga disponibilitate a echipei de conducere a instituției pentru realizarea importantelor obiective pe care vi le-ați propus, legate de modernizarea facilităților medicale de tratament pentru medicina operațională și preventivă.
In beneficiul personalului militar și civil al ministerului, al rezerviștilor militari, membrilor de familie ai acestora, militarilor aliați prezenți în România, precum și tuturor pacienților din țara noastră care apelează cu mare încredere la serviciile spitalelor militare. În ultimii ani s-au realizat investiții importante, care au permis modernizarea infrastructurii și dotarea cu tehnică și aparatură de ultimă generație a multor unități din rețeaua medicală a MApN, iar procesul va continua.”