Ministrul Apararii a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la razboiul din Ucraina si NATO, oficialul guvernului spunand ca pacea nu mai este asigurata in lume, si ca gandirea trebuie sa se schimbe, pentru a ne pregati, preventiv, pentru ceea ce este mai rau.
Ministrul Apararii explica mai jos cum s-a schimbat si conceptul strategic al NATO din cauza razboiului din Ucraina, si cum este privita Rusia in momentul de fata de catre tarile aliantei, actiunile tarii din ultimii 10 ani declansand o schimbare radicala de atitudine.
“Ce putem sa invatam din ceea ce s-a intamplat ? Prima lectie bineinteles ca este cea legata ca pacea nu mai este asigura nicaieri in lume, si niciodata nu mai putem sa ne gandim ca nu trebuie sa te pregatesti pentru ceea ce este mai rau. Am avut o perioada in care cred, se vede in acesti 30 de ani, la modul in care am dotat Armata Romana, la modul in care s-a programat inzestrarea.
Ne-am gandit o foarte mare perioada doar la ideea ca, sigura ca trebuie sa modernizam armata, ca trebuie sa ne pregatim, in principiu pentru un razboi, dar nimeni nu credea in mod real ca in Europa va putea sa fie un razboi cald. Acest lucru este prima lectie, pacea nu mai este asigurata, si este foarte clar.
In al doilea rand, ceea ce s-a vazut in conceptul strategic NATO de la Madrid, si a aparut in mare masura, lectiile acestea ale razboiului au aparut deja in conceptul NATO de la Madrid. Dupa 12 ani, conceptul strategic al NATO anterior a fost in 2010. In 2010, Rusia era trecuta ca partener al NATO, in acel moment, nu venise momentul Crimeea.
Foarte multe dintre amenintarile de astazi, care s-a vazut ca fac parte dintre, sa spunem asa, corpusul concret, practic, al razboiului, nu faceau obiectul unor analize, sau al unor posibilitati de aparare, sau tactici, din conceptul strategic. Razboiul hibrid nu era trecut ca o amenintare reala, sigur se vorbea despre razboiul electronic si atunci, dar nu in documente oficiale.
Conceptul de rezilienta, de exemplu, deasemenea harta lumii arata altfel in acel concept strategic al NATO, nu aparea China ca si jucator strategic in plan gobal in acel concept. Nu existau alte forme care tin de rezilienta, si care tin de razboiul propagandistic, psihologic, care este cotidian deja in lume, aceasta fiind a doua lectie, formele razboiului schimbandu-se major intr-un deceniu.”
This post was last modified on aug. 23, 2022, 11:12 AM 11:12