Sorin Cimpeanu Anunta ce se Intampla cu Legile Educatiei, Cand Ajung in Parlament

Sorin Cimpeanu Anunta Intampla Legile Educatiei Cand Ajung Parlament

Sorin Cimpeanu a dezvaluit astazi in cadrul unei declaratii de presa ce se va intampla cu Legile Educatiei in urma celor 43 de zile de dezbater pe marginea modificarilor pe care ele urmeaza sa le aduca, iar conform ministrului Educatiei, saptamana viitoare acestea urmeaza sa treaca prin procesul de avizare finala.

Sorin Cimpeanu spune ca in urma acestui proces va fi creata forma finala a Legilor Educatiei, ea urmand a ajunge in Guvernul Romaniei, ultimul punct inainte ca ele sa fie trimise catre Parlamentul Romaniei pentru dezbatere si adoptare, un proces despre care stim ca este indelungat si care ar putea aduce noi modificari inainte de adoptarea legilor pentru elevii romani.

“Cele 1486 de seturi de propuneri pentru modificarea Legilor Educatiei insumeaza peste 9.000 de amendamente propuse, pana atazi la ora 16:00. Aceste amendamente sunt de patru categorii, sunt puternic justificate cu argumente, sunt altele care, din pacate, sunt simple solicitari, exista unele care se repeta in foarte multe dintre seturi, si in final sunt acelea antagonice.

Toate aceste lucruri vor fi analizate cu maxima responsabilitate in zilele ce vor urma, indiferent ca sunt lucratoare, sau de weekend, in asa fel incat saptamana viitoare sa putem avea o forma care sa fie trimisa pe circuitul de avizare, nu numai in minister, ci si la ministerul de Finanante, avand in vedere impactul bugetar foarte mare.

Ministerul Justitiei este foarte important, la fel ca si cel al muncii, insa si altele sunt importante. Dar este vorba si despre avizul Consiliului Legislativ, sau al CES. Vom avea, in urma acestui proces, a treia forma a proiectului de legi, este cea care va rezulta in urma procesului de integrare a observatiilor entitatilor avizatoare: ministerele si cele doua consilii.

In aceasta forma, proiectele celor doua legi vor intra in Guvern, speram sa se intample acest lucru la inceputul lunii septembrie, care este peste mai putin de o saptamana, nu precizez o data. Odata ce ele vor fi adoptate in Guvern, vor fi trimise Parlamentului. Parlamentul este forul legislativ al tarii, este institutia democratica ce este capabila sa decida procedura de adoptare.

Odata ce va fi decisa procedura de adoptare, vor fi anuntate si actiunile care se vor constitui intr-o alta serie in care aceste propuneri pot sa fie imbunatatite. Deci iata, sunt 3 etape majore ale imbunatatirii celor doua propuneri legislative elaborate in house de minister pe baza raportului proiectului Romania Educata.”