Ministrul Sanatatii vorbeste pentru milioane de romani despre unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimei saptamani, mai exact despre faptul ca s-a decis acordarea a 20 de milioane de euro pentru asistenta tehnica de la OMS, bani care provin de la Comisia Europeana si sunt nerambursabili.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce este necesara aceasta asistenta tehnica pentru Romania, dar si la ce ajuta ea, astfel ca in baza ei pot fi imbunatatite serviciile medicale de care beneficiaza romanii care merg in unitatile medicale din toata tara pentru a primi ajutor cu orice fel de probleme.
“Este vorba despre o asistenta tehnica care a fost prevazuta, asa a fost prevazuta in PNRR, cu un maxim de 50 de milioane de euro, iar aceasta asistenta tehnica putea fi realizata de catre Banca Europeana de Investitii, de Banca Mondiala, si era mentionat la capitolul sanatate, C12, si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Din suma respectiva, e vorba de fonduri nerambursabile primite de la Comisia Europeana in cadrul PNRR, au existat discutii la nivelul ministerului atat cu Banca Europeana de Investitii, cu Banca Mondiala, si cu OMS. Singura institutie care a acceptat sa acorde asistenta tehnica pentru toate cele 3 componente, care sunt integrate, a fost OMS.
Noi nu am platit nici un ban pentru aceasta asistenta tehnica, activitatea in cadrul ministerului, a directiei de specialitate, si cu alti colegi care lucreaza pentru PNRR, a inceput. Aceste reforme la care se refera asistenta tehnica, se refera la analiza serviciilor medicale, cum sunt ele decontate, in Romania fiind probleme cu finantarea activitatilor medicale.
Se refera la asigurarea resursei umane in sanatate in urmatorii ani, pentru ca ne plangem tot timpul ca avem probleme legate de specialistii de diverse tipuri, incepand cu medicii de familie, terapie intensiva etc. Nu in ultimul rand integrarea prin digitalizarea activitatilor la nivelul unitatilor sanitare, si modul de conducere care trebuie realizat de un management profesionist.
Lucram la acest proiect, e vorba de o consultanta care dureaza 4 ani de zile, deci se va incheia la nivelul anului 2026, nu e o consultanta care se desfasoara doar in cursul acestui an, si cred ca o organizatie care este specializata prin acordarea de asistenta tehnica statelor membre OMS, nu cred ca e un partener care poate fi blamat, sau considerat, o firma.”