X

Sorin Cimpeanu: Declaratia de Ultim Moment, Masurile pentru Scoli in Anul Scolar 2022 – 2023

Sorin Cimpeanu vorbeste despre una dintre schimbarile care va fi implementata in toate scolile din Romania pentru milioane de elevi incepand cu anul scolar 2022 – 2023, mai exact vacantele la 6 – 8 saptamani, ele fiind recomandate de studiile de pedagogie moderna care au fost folosite in elaborarea masurilor.

Sorin Cimpeanu vorbeste inclusiv despre vacanta din februarie care este aleasa de catre judete dupa consultari cu profesorii si parintii, inclusiv despre importanta pe care aceasta o are la nivel regional, sau doar local, si mai multe puteti citi in declaratia pe care ministrul Educatiei a dat-o recent.

“Avem o convergenta a tuturor studiilor care asta spun, perioada de invatare de 6 – 8 saptamani alternata cu perioada de repaus, 6 – 8 saptamani dupa care este nevoie de o scadere a presiunii si de repaos. Orice teoria a pedagogiei moderne asta spune, de altfel asta era si pana acum, cu exceptia vancatei de la finalul lunii octombrie, care era doar pentru elevii din invatamantul primar.

Acum a aparut si pe celelalte paliere ale Invatamantului. Vacanta de iarna exista, vacanta de primavara exista, deci nu e vreo schimbare. Avem o vacanta flexibila in primavara, iar asta inseamna ca avem cea de-a doua, a treia, sau a patra saptamana din februarie la optiunea fiecarui judet, si s-au exprima aceste optiuni.

Pe de o parte diminueaza presiunea pe statiuni montane, pe retelele de drumuri, etc, deci creeaza mai multa flexibilitate pentru sistemul de educatie, iar fiecare judet are dreptul, prin consultare cu profesorii, cu parintii, sa-si decida pozitionarea in a doua, a treia, sau a patra saptamana, iar ele au decis deja acest lucru.

Este o chestiune ceruta de multa vreme, si care functioneaza in Germania, de exemplu, si in alte state cu sisteme de educatie remarcabile. Tot ceea ce facem, facem ca o sansa in plus sa aducem o imbunatatire fata de ceea ce exista, nu stricam nimic din ceea ce a ramas bun in sistemul de educatie, dar o nevoie de reforma este.

Daca nu ar fi nevoie de o reforma in educatie, atunci inseamna ca suntem multumiti de starea educatiei din toate perspectivele. Profesorii au rezultate inclusiv la scolile de stat, nu doar la cele private privat, iar cand am fost sa primesc recenta delegatie de elevi care au participat la concursuri internationale, am avut un elev premiat si la olimpiada de fizica, si la cea de lingvistica, si la astronomie, el fiind un elev dintr-un liceu din stat din Timisoara.”

This post was last modified on aug. 30, 2022, 6:56 PM 18:56

Disqus Comments Loading...