Ministrul Educatiei a anuntat oficial astazi masurile de urgenta care au fost pregatite pentru a fi adoptate in Romania pentru sute de scoli care au nevoie de ele chiar acum, iar dupa cum puteti vedea mai jos, vorbim despre Programul National “Masa calda in scoli”.
Ministrul Educatiei spune ca acest program a fost extins la 350 de scoli din toata tara in cadrul unui proiect nou pentru o ordonanta de urgenta si un ordin de ministru, ambele reglementand cum sunt alocati banii, dar si cele 350 de scoli care vor beneficia de acest Program National in toate judetele tarii.
“Astăzi au fost prezentate în guvern cinci acte normative în domeniul educației. Este vorba despre o hotărâre de guvern prin care se stabilesc normele de aplicare a Programului național “Masă caldă în școli” și, de asemenea, un proiect de ordonanță de urgență prin care creștem numărul de școli de la 300 la 350.
După ce, anul acesta, am crescut de la 150 la 300 de școli, Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca, de acest program, să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize, prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mese prin PNRAS- Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar – am definitivat lista celor 300 de școli.
Lista face obiectul unui ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi și care este deja public, cu cele 300 de școli. Practic, în fiecare județ, a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia. Având în vedere că, din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale, pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă.
Sunt incluse școli cu un număr de elevi mai mic, și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei. Este de 10 ori mai mare decât anul 2016, an în care a început Programul “Masă caldă”, cu 35 de milioane de lei finanțare.
Și vă mai reamintesc faptul că am crescut și alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor.”
This post was last modified on aug. 31, 2022, 7:29 PM 19:29