Ministrul Energiei are vesti proaste pentru milioane de romani, o ordonanta de Guvern adoptat ieri aducand modificari semnificative pentru legislatia privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze naturale, in cazul primelor fiind vorba despre reducerea pragului de plafonare de la 300 kW la 255 kW.
Ministrul Energiei spune totusi ca pana la 255 kW preturile nu se schimba, dar dupa aceea va trebui sa platim pretul stabilit de furnizor, iar in cazul gazelor naturale pretul ramane acelasi, Virgil Popescu mentionand si faptul ca nu exista vreun plafon de consum pentru populatie in momentul de fata.
“Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanței 27, de la 1 septembrie anul acesta, deci, de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Aceasta este prima schimbare -schema de plafonare și de protecție a populației și a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.
Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași; între zero și 100 de kilowaţi/oră consum, prețul este de 68 de bani pe kilowatt, practic, acest tarif pentru populația care consumă foarte puțin kilowaţi. Între zero și 300 de kilowați, aici este o ușoară schimbare. Între zero și 300 de kilowați, în interiorul aceluiași plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie.
Prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowați din acest plafon, diferența între 255 și 300 – la prețul din contract. La gaze naturale, 31 de bani – rămâne același preț pentru populație pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost exemplificat până acum, nu a fost spus, în iarna trecută, populația avea un plafon de consum, dacă vă aduceți aminte; în iarna aceasta, nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum, poate că nici noi nu am exemplificat.
Nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populație, prețul este reglementat, producătorii au obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei pe megawatt și, de asemenea, este plafonat și este reglementat și pentru producția de energie termică, la același preț, pentru CET-uri.
Pentru consumul non-casnic, vorbim de același preț de 37 de bani pe kilowatt, pentru cei care – sunt aceleași condiții ca în ordonanța 27 – consumă până în 50.000 de megawați anual.”
This post was last modified on sept. 2, 2022, 8:54 AM 08:54