Ministrul Sanatatii vorbeste despre una dintre cele mai complexe probleme care a generat si un scandal cu multe controverse in ultimele luni de zile intre doi dintre principalii oameni din sistemul de sanatate, Alexandru Rafila si Raed Arafat, primul vorbind iar despre sistemul medical de urgenta.
Ministrul Sanatatii vorbeste din nou despre faptul ca sistemul medical de urgenta ar trebui sa aiba la baza medici de la ministerul pe care-l conduce, si sa fie gandit diferit, similar cu ceea ce exista in alte tari europene, iar asta desigur ca va genera noi discutii in contradictorul cu omul din spatele SMURD, Raed Arafat.
“Sistemul medical de urgenta e un soi de struto-camila, are o anumita abordare care este considerata de unii ca fiind integrata, cu sistemul de situatii de urgenta. Sunt doua lucruri diferite, si nu spun eu lucrul asta, o spune realitatea din toate tarile din Uniunea Europeana. Situatii de urgenta sunt una, si orice accident, catastrofa, necesita o interventie specializata a unui corp profesional foarte bun.
E vorba despre corpul pompierilor din Romania, dar discutam si despre asistenta medicala de urgenta, care este oferita de specialistii in medicina de urgenta, care sunt medicii care lucreaza fie la unitatile de primiri urgente, fie in zonele de ambulanta. Ei fac servicii medicale, deci inca o data, servicii medicale.
E clar ca serviciil medicale sunt parte integrata a sistemului de sanatate. Aceasta ambiguitate legislativa trebuie la un moment dat transata, pentru ca unitatea de primiri urgente trebuie sa fie parte a spitalului, iar cei care conduc un spital trebuie sa poata adapta activitatea medicala a spitalului legat de unitatile de primiri urgente.
Prima intentie, in mod normal, atunci cand ai o problema grava de sanatate este sa vina un personal medical specializat, eu asa cred ca trebuie sa se intample, pentru ca scopul nu e exclusiv transportul de la domiciliu la spital, ci scopul este sa acorzi o ingrijire medicala care sa protejeze bolnavul incat sa poata sa ajunga la unitatea medicala care trateaza urgenta respectiva.
Aceasta extindere a conceptului de situatie de urgenta la diversele patologii care au nevoie de asistenta medicala de urgenta este o chestiune destul de originala, si care, cred eu, ca nu este neaparat in beneficiul pacientului. In beneficiul pacientului este ca el sa poata fi transportat rapid la spital, daca e cazul, sau acordat primul ajutor medical specializat la domiciliu.”