Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor din toata tara despre problemele majore care afecteaza milioane de romani in momentul de fata, iar asta pentru ca el aduce in discutie una dintre schimbarile uriase pe care vrea sa le faca in ceea ce priveste felul in care vor fi tratati romanii.
Ministrul Sanatatii vrea ca romanii sa fie tratati intr-o mult mai mare masura in centrele ambulatorii, fara a mai aglomera spitalele, asa cum se intampla in multe alte tari europene, acesta fiind un obiectiv foarte important pe care Alexandru Rafila pare sa si-l fi impus pentru indeplinire in timpul mandatului sau de ministru.
“Sistemul de sanatate a fost centrat pe dezvoltarea serviciilor spitalicesti, in loc sa fie centrat pe dezvoltarea serviciilor ambulatorii, fie ca discutam despre medicina de familie, fie ca discutam despre asistenta medicala specializata, care se poate face si ambulatoriu. Adica un pacient este investigat si primeste un diagnostic, un tratament, eventual sta cateva ore intr-o unitate.
Tipul acesta de servicii apropiate de pacienti, accesibile, prietenoase, au doua efecte importanta, o data pot sa creasca increderea populatiei in serviciile medicale, care nu trebuie sa fie exclusiv spitalicesti. Pe de alta parte, fac sustenabil sistemul de sanatate, si daca noi incercam sa tratam majortatea patologiilor exclusiv in spital, atunci ne gasim intr-o situatie de nesustenabilitate a sistemului de sanatate.
Peste tot, acolo unde cheltuielile cu sistemul de sanatate cresc mai repede decat produsul intern brut, se ajunge la un blocaj. Poate exemplul cel mai bun este dat in SUA, unde se cheltuie enorm, de departe cea mai mare cheltuiala cu sanatatea. 19% din PIB-ul american, care este urias, merge la sanatate, si au mers progresiv spre aceasta cifra extrem de mare, si inca sunt persoane neasigurate.
Sunt probleme foarte serioase, si daca nu dezvoltam tot acest pachet de servicii preventive, medicale ambulatorii, la medicii de familie, servicii specializate, incat sa degrevam spitalele, iar in spital sa rezolvam intr-adevar patologiile care au nevoie de spitalizare pentru anumite tipuri de interventii, sau de tratamente, atunci n-o sa facem decat sa facem sistemul nesustenabil.
Milioanele de pacienti care se adreseaza serviciilor spitalelor, sau altor servicii ambulatorii, inseamna increderea omului in cel care are grija de el din punct de vedere al sanatatii, iar lucrul acesta duce la cresterea increderii publice. Trebuie sa promovam, sa militam, cu buna credinta, asa cum spuneam, intr-un registru colectiv ca increderea sa ramana.”