Comisia Europeana Suspenda Acordul cu Rusia pentru Acordarea de Vize Cetatenilor

Comisia Europeana Suspenda Acordul Rusia Acordarea Vize Cetatenilor

Comisia Europeana a luat decizia de a suspenda o masura agreata de catre ministrii de externe ai tarilor Uniunii Europene saptamana trecuta, mai exact cea de a suspenda emiterea de vize pentru cetatenii rusi incepand cu saptamana viitoare, cel mai probabil, dupa ce decizia va fi adoptata oficial.

Comisia Europeana va bloca astfel accesul rusilor in Europa in cazul vizitelor care au scop turistic, iar cei care au nevoie de vize pentru alte scopuri, vor trebui sa plateasca mai mult, si sa treaca printr-un proces mai serios de verificare inainte de a primi o viza pentru a circula prin Europa in mod liber.

“Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a vizelor va pune capăt tuturor facilitărilor pentru cetățenii ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen. În schimb, se vor aplica regulile generale ale Codului vizelor.

În practică, solicitanții ruși se vor confrunta cu:

O taxă de viză mai mare: Taxa de viză va crește de la 35 EUR la 80 EUR pentru toți solicitanții.

Timp de procesare crescut: termenul standard pentru care consulatele pot lua o decizie cu privire la cererile de viză va crește de la 10 la 15 zile. Această perioadă poate fi prelungită până la maximum 45 de zile în cazuri individuale, atunci când este necesară o examinare suplimentară a cererii.

Reguli mai restrictive privind vizele cu intrări multiple: solicitanții nu vor mai avea acces ușor la vizele valabile pentru intrări multiple în spațiul Schengen.

O listă mai lungă de documente justificative: Solicitanții vor trebui să depună lista completă a documentelor justificative atunci când solicită o viză. Aceștia nu vor mai beneficia de lista simplificată inclusă în Acordul de Facilitare a Vizei.

UE a încheiat acorduri de facilitare a vizelor doar cu un număr limitat de țări. Aceste acorduri se bazează pe încredere reciprocă și pe respectul valorilor comune dintre UE și țara respectivă. Invazia Ucrainei de către Rusia este incompatibilă cu o relație de încredere și contravine spiritului de parteneriat pe care se bazează acordurile de facilitare a vizelor. Ea justifică măsuri pentru protejarea interesului esențial de securitate al UE și al statelor sale membre.

De la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, situația s-a înrăutățit, cu consecințe umanitare tragice pentru civili și distrugerea pe scară largă a infrastructurii cheie.”