X

Ministrul Apararii: Importanta Informare Oficiala privind Vizita in Polonia

Ministrul Apararii le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre o vizita oficiala pe care a facut-o in Polonia la inceputul acestei saptamani, si in cadrul careia a vizitat unul dintre cele 20 de locuri de inhumare in care isi duc somnul de veci peste 7.200 de militari romani care si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre masurile care au fost luate de catre ministerul sau inclusiv pentru ingrijirea acestor locuri de veci situate in tara noastra vecina, dar si colaborarea cu statul polonez in vederea intretinerii lor in continuare pe teritoriul tarii.

“Vizita în Polonia a avut ca punct central onorarea și comemorarea eroilor români căzuți la datorie în timpul primei conflagrații mondiale și care își duc somnul de veci la Memorialul Național de la Łambinowice.

Potrivit datelor deținute de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, pe teritoriul Republicii Polone sunt peste 20 de locuri de înhumare, în care își dorm somnul de veci peste 7.200 de militari români morți în prizonierat în timpul Primului Război Mondial, iar parcela de onoare a eroilor români din Łambinowice reprezintă necropola cu cel mai mare număr de militari români morți pe teritoriul Poloniei, aici găsindu-și odihna veșnică peste 2.600 de eroi români.

Proiectul de restaurare a parcelei de la Łambinowice, în care odihnesc eroii români, a prins contur după semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, parafat în anul 2018, la Varșovia.

În luna septembrie 2019, Ministerul Apărării Naționale a organizat tabăra de îngrijire a mormintelor eroilor români din Primul Război Mondial înhumați în Cimitirul Prizonierilor de Război din localitatea Łambinowice, regiunea Opole, Polonia, iar lucrările de îngrijire au fost realizate de militari români din Grupul de luptă NATO eFP, dislocați la Bemovo Piskie, 13 militari din instituțiile militare de învățământ superior din România și un ofițer superior din cadrul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Evenimentul de luni a avut o semnificație profundă atât pentru poporul român, cât și pentru poporul polon.

Un popor puternic privește întotdeauna cu hotărâre spre viitor, dar învață lecțiile trecutului și își cinstește în permanență înaintașii.

Sunt deosebit de impresionat de felul în care poporul polonez își onorează eroii, de modul în care acest popor valorifică patrimoniul istoric, atât de bogat și de glorios, oiar acest lucru reprezintă, de fapt, o investiție strategică în generațiile viitoare.”

This post was last modified on sept. 6, 2022, 10:52 AM 10:52

Disqus Comments Loading...