Virgil Popescu le vorbeste romanilor despre masurile importante luate pentru producerea de energie electrica in Romania, astfel incat tara noastra sa nu fie dependenta de achizitiile din strainatate, energia nucleara fiind in centrul atentiei autoritatilor din Romania, reactoare modulare mici urmand a fi instalate in tara noastra in acest scop.
Virgil Popescu vorbeste deasemenea si de protectia de care beneficiaza romanii ca parte a pachetului de plafonare a preturilor pentru energie, una dintre cele mai importante masuri pe care autoritatile din tara noastra le iau pentru ca iarna urmatoare sa nu genereze probleme majore in randul aoemnilor, si mai jos aveti toate detaliile.
“Vom produce in viitorul apropiat energie si cu reactoare modulare mici. Iar experienta noastra in domeniul nuclear civil este recunoscuta si peste hotare: in cadrul Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, SN Nuclearelectrica SA si KGHM Polska Miedz SA au semnat un Memorandum de Intelegere pentru cooperare in dezvoltarea reactoarelor modulare mici.
Va fi o colaborare importanta intre doua companii de stat, in care cei de la SNN vor impartasi din experienta vasta in domeniul energiei nucleare. Intelegerea, vizeaza schimbul de experienta si know-how, cu o durata de 36 de luni, in domeniile tehnic, economic, juridic, financiar si organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de Romania si Polonia. Impreuna vom reusi sa devenim independenti energetici, asigurandu-ne, totodata, si securitatea energetica.
Repet, circa 90% dintre români sunt acoperiți total de plafonul impus prin OUG! Circa 90% dintre români au fost acoperiți și iarna trecută de plafon. Și vorbim despre românii cu venituri mici sau medii, adică cei care au exact cea mai mare nevoie de protecție din partea statului. Iar această protecție nu se oprește pe 31 martie, ci continuă până în 31 august 2023!
Așa facem protecție eficientă, intervenind direct în prețul final. Apropos, ați urmărit ultimele evoluții de la Bruxelles? Comisia Europeană va propune plafonarea prețurilor, mult hulită de către dumneavoastră. În ceea ce privește consumatorii non-casnici, cei mai mulți dintre ei, circa 82%, adică 297.000 de consumatori, consumă 590 kwh pe lună! Aici intră IMM-urile care țin economia în spate, pe care le-am protejat, și pe ele, prin OUG, asigurând plafonare pentru 85% din consum la prețul de 1 leu per kwh.
Mai mult, industria alimentară, în totalitate, este protejată, iar școlile, spitalele publice sau private, creșele, furnizori de servicii sociale, toți vor plăti 1 leu/kWh pentru energie electrică până pe 31 august 2023.”