X

Ministrul Energiei: Deciziile de Ultim Moment in Europa pentru Preturile Electricitatii si Gazelor

Ministrul Energiei a anuntat astazi deciziile extrem de importante care au fost luate la nivel european, si care afecteaza inclusiv Romania in ceea ce priveste preturile pentru energia electrica si gazele naturale, iar asta pentru ca s-a discutat despre plafonarea preturilor la gazele rusesti.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos si despre alte masuri foarte importante care au menirea de a reduce preturile pe care romanii, si alti europeni, le platesc pentru energie electrica si gaze naturale, masuri extrem de importante care pot avea un impact major in cursul urmatoarelor luni.

“De asemenea, este important să se analizeze modul de formare a prețului la gazele naturale pe platformele europene, pentru a elimina orice comportamente abuzive. Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric este un alt instrument de care România este interesată și pe care îl aplică pentru a asigura finanțarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici și non-casnici.

De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanța de urgență nr. 119/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023. Aceasta prevede inclusiv o contribuție din partea producătorilor, traderilor și furnizorilor de energie la Fondul de Tranziție Energetică care va asigura finanțarea măsurilor sociale.

De asemenea, am susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață. De asemenea, am propus măsuri de susținere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depășesc un procent de 20% din costul total.

În plus, am susținut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum și de a limita temporar prețul la tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică. Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică.

Plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă. Am transmis omologilor că situația în România este una stabilă, nivelul de înmagazinare a depozitelor situându-se în prezent la peste 76%, ceea ce depășește obligația de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022.”

This post was last modified on sept. 10, 2022, 12:51 PM 12:51

Disqus Comments Loading...