X

Ministrul Educatiei: Masuri de ULTIMA ORA Anuntate Oficial in pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei a facut astazi o serie de anunturi de ultima ora, extrem de importante pentru sistemul de invatamant din toata Romania, iar asta pentru ca in cadrul unei sedinte de Guvern a vorbit despre diferentierea intre beneficiarii burselor sociale si asigurarea transportului elevilor.

Ministrul Educatiei explica mai jos in detaliu cum trebuie sa fie facuta diferentierea intre aceste doua cazuri in Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre un subiect care a generat foarte multe discutii in Romania in ultima perioada, astfel ca el trebuie sa fie explicat pe indelete.

“De asemenea, aş vrea să mai fac o precizare, în cazul în care nu există o întrebare în acest sens. Precizarea este următoarea şi o consider foarte importantă: să facem diferenţa între beneficiarii burselor sociale, acei elevi care se încadrează în criterii sociale, şi asigurarea transportului elevilor.

Asigurarea transportului din localitatea de domiciliu în localitatea în care sunt şcolarizaţi elevii se face prin decontarea acestor cheltuieli. Avem deja un proiect de ordonanţă de urgenţă, care sunt convins că va fi adoptat săptămâna viitoare în Guvern. Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă cresc semnificativ sumele acordate elevilor pentru transportul de la domiciliu la şcoală.

Este vorba de un număr estimat de peste 130.000 de elevi care au nevoie de acest suport financiar: decontarea transportului de la domiciliu în localitatea în care învaţă. Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocaţie forfetară care porneşte de la o bază de 50 de lei pentru primii trei kilometri, peste care se adaugă cinci lei pentru fiecare kilometru.

În acest fel, dacă veţi face calculul, veţi vedea că pentru 13 kilometri, spre exemplu, avem o alocaţie forfetară de 200 de lei per elev. Pentru 33 de kilometri, cei care sunt la distanţă mai mare, avem alocaţie forfetară de 300 de lei per elev. Până acum, suma maximă era 171 lei, suma maximă decontabilă. Avem, de asemenea, o precizare conform căreia dacă elevii învaţă într-un judeţ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele uşor justificabile, să spun doar atât: pentru abonamente lunare există posibilitatea creşterii cu până la 50% a acestei alocaţii forfetare.

Deci, dacă avem o alocaţie forfetară care nu necesită niciun fel de documente pentru a primi această bursă, această alocaţie, care va putea fi primită în avans de către elevi, cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei pe lună.”

This post was last modified on sept. 14, 2022, 7:35 PM 19:35

Disqus Comments Loading...