Ministrul Sanatatii a anuntat astazi o serie de masuri extrem de importanta pentru toti romanii, masuri care au fost decise de catre Guvernul Romaniei, si care vor putea fi puse in aplicare in spitale pentru reducerea infectiilor nosocomiale multumita banilor disponibili prin PNRR.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre o investitie care totalizeaza 150 de milioane de euro, fara TVA, pentru a finanta acest proiect in nu mai putin de 25 de spitale publice din Romania, masurile fiind necesare in momentul de fata pentru ca infectiile nosocomiale sa poata fi eradicate din spitale.
“Investiția are un buget total de 150.380.000 Euro fără TVA și constă în finanțarea a minim 25 de spitale publice pentru: A: Reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile.
Această componentă poate include următoarele elemente: – Organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă); – Reabilitarea/modernizarea blocurilor operatorii; – Reabilitarea/modernizarea spațiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrare; – Controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă (instalații specifice de aer condiționat/flux laminar/sisteme de ventilație destinate acestor unități.
Instalații de dezinfectare a echipamentelor de protecție, echipamente de decontaminare a aerului și a suprafețelor, echipamente de dezinfecție prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc). B: Dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate.
Această componentă poate include următoarele elemente: 1. îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor; 2. echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi; 3. echipamente automate / semi-automate de determinare a sensibilității la antibiotice prin concentrația minimă inhibitorie (CMI). C: achiziționarea de echipamente destinate reducerii IAAM.
Aceasta componentă poate include următoarele elemente: – sisteme de decontaminare a aerului din încăperi; – sisteme de dezinfecție suprafețe cu abur/presiune înaltă etc; – sisteme de sterilizare echipamente protecție personal; – sisteme de curățenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecție/decontaminare aer, suprafețe și sau echipamente.
Sisteme de ventilație de înaltă calitate pentru pacienții critici prevăzute cu filtre antibacteriene și antivirale; – sisteme de sterilizare instrumentar medical și echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV etc. – sisteme / echipamente de control al igienei mâinilor; – sisteme / echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe; – echipamente și sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM; – echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.”