Ministrul Educatiei a facut un anunt extrem de important care priveste elevii din toate scolile din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca el a vorbit despre schimbarile care sunt facute pentru unitatile de invatamant prin Romania Educata, tinand avand 5 interventii in cadrul unei conferinte a ONU.
Ministrul Educatiei a discutat despre problemele principale pe care le aveti listate mai jos, iar asta pentru ca a vorbit despre ceea ce este necesar pentru imbunatatirea sistemului de invatamant, dar si ceea ce urmeaza sa se faca in Romania in cursul urmatorilor ani prin interemediul proiectului Romania Educata.
“Transformarea educației începe devreme: importanța educației timpurii (eveniment organizat de către UNICEF, UNESCO, Uzbekistan, Republica Populară Democratică Laos și Gabon). Transformarea sistemelor de educație pe timp de criză: perspective din Ucraina (eveniment organizat de către Ucraina, Polonia, UNESCO și UNICEF).
Rolul învățământului superior în transformarea mediului; învățarea pe tot parcursul vieții (eveniment organizat de Universitatea Națiunilor Unite, Spania, Bhutan, UNESCO și Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice).
Abilitățile digitale în învățare și predare – perspectiva drepturilor omului (eveniment organizat de Consiliul Europei, Slovenia, Grecia, UNESCO și Centrul UNESCO de cercetare în domeniul inteligenței artificiale); 5. Transformarea educației pentru transformarea vieții: mize, provocări și perspective pentru sistemele de educație francofone (eveniment organizat de Conferința Miniștrilor Educației din Statele Francofoniei – CONFEMEN, Maroc, Biroul Internațional al Educației- UNESCO, Institutul francofoniei pentru educație și formare – IFEF/OIF).
Cu această ocazie, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a prezentat Proiectul România Educată și a reafirmat angajamentele naționale privind susținerea demersurilor comunității internaționale de redresare și transformare a educației. Ziua de luni, 19 septembrie, a fost dedicată reuniunii liderilor și susținerii declarațiilor naționale de angajament, prin care șefii de stat și de guvern și-au exprimat viziunea și acțiunile concrete avute în vedere pentru reforma educației.
„Transformarea educației presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creștere exponențială, cu toate resursele pe care le are educația, pentru a încuraja progresul, pacea și prosperitatea!”, a afirmat Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Astfel, România este unul dintre actorii principali care au contribuit la documentul final al Summit-ului – Viziunea Secretarului General al ONU, prezentată cu ocazia Summit-ului din data de 19 septembrie a.c. Mobilizarea, transformarea educației și declarațiile naționale de angajament, prin care șefii de stat și de guvern și-au exprimat viziunea și acțiunile concrete avute în vedere pentru reforma educației, sunt reperele care marchează viitoarele direcții de acțiune.”