Ministrul Sanatatii confirma pentru milioane de romani din intreaga tara o serie de hotarari de interes national care vor avea si un impact foarte important pe termen lung, iar asta pentru ca vorbim despre programele de sanatate publica pe care ministerul le deruleaza si in care CNAS se poate implica partial.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre un protocol important semnat cu Biserica Romana pentru asigurarea de asistenta religioasa in unitatile sanitare din toata Romania, ceva ce vine ca o premiera pentru tara noastra, insa cu siguranta vor fi foarte multi romani care vor fi dornici sa beneficieze de ele.
“Noi lucram foarte bine cu CNAS si lucrurile evolueaza. Daca initial erau foarte clar transate lucrurile in legatura cu preventia care ar trebui sa fie responsabilitatea ministerului, si zona terapeutica ar trebui sa fie exclusiv in zona CNAS, lucrurile se schimba pentru ca, pana la urma, CNAS, in calitate de finantator al accesului la servicii medicale trebuie sa contribuie.
Cred ca este deasemenea interesata de costurile care s-ar putea realiza si prin implicarea casei in programe de preventie, si o sa dau un exemplu extrem de simplu, vaccinarea, o chestiune extrem de bine cunoscuta, iar accesul pacientilor cu anumite tipuri de afectiuni, sau boli cronice, ori prevenirea unor boli prin vaccinarea sezoniera impotriva gripei, pot face obiectul unor decontari ale CNAS.
Lucrul acesta se intampla peste tot in Uniunea Europeana, deci nu e vorba despre o chestiune care sa fie noua, si e bine sa conlucram in acest sens. Am vazut o tema destul de incitanta, contributia pacientilor. Am vazut ca e o singura asociatie a pacientilor invitata, sa nu uitam insa ca exista multe categorii de pacienti cu boli cronice, si ei trebuie sa faca subiectul unor programe de acces la medicamente.
Acum discutam despre terapie care ar trebui sa fie personalizata, si combaterea, si chiar vindecarea, unor boli altadata considerate imposibil de vindecat. Cred ca trebuie sa deschidem calea unei noi abordari in cadrul acestor programe nationale de sanatate in ariile terapeutice prioritare.
Astăzi, 22 septembrie 2022, prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a întânit cu o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, Secretarul Sfântului Sinod, pentru a definitiva un protocol care are drept scop asistența religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare.
Protocolul are mai multe obiective, dintre care menționăm: dezvoltarea în comun a unor programe de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni cronice sau aflate în stadiul terminal al bolii; conștientizarea importanței prezentării la medic la apariția primelor semne de boală; reducerea consumului de produse ce dăunează sănătății (tutun, alcool, droguri) ș.a. Protocolul dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română urmează să fie semnat în perioada imediat următoare.”
This post was last modified on sept. 24, 2022, 8:24 PM 20:24