Ministrul Sanatatii a facut o declaratie extrem de serioasa pentru milioane de romani, iar asta pentru ca vorbeste despre o grava problema de importanta nationala care afecteaza, din pacate, un numar foarte mare de oameni din spitale in aceasta perioada, iar asta din cauza problemelor cu aprovizionarea de medicamente.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre motivele din cauza carora aprovizionarea cu medicamente nu este realizata in conditiile in care ar trebui in momentul de fata pentru toate spitalele din Romania, dar si despre ceea ce ar trebui sa fie facut pentru ca situatia sa revina la normal in intreaga tara.
“Daca este vorba despre cheltuielile legate de utilitati, aceasta este o chestiune care nu este in puterea ministerului pe care il conduc, dar compensarea facturilor la energie pentru unitati de interes public, cum sunt spitalele, sau alte asezaminte medicale, pentru ca nu ne referim doar la spitale, va duce la rezolvarea acestei probleme.
Problema discontinuitatii in aprovizionarea cu medicamente este o problema complexa care tine de modul in care se alcatuieste pretul acestor medicamente. Tine de clawback, tine de interesul pe care il are un producator, sau un distribuitor, sa aduca pe piata un medicament care are un pret foarte mic, si vom prezenta o abordare integrata.
Deja am generat un grup de lucru care se ocupa de acest lucru, si sa adune toate aspectele, pentru ca o rezolvare punctuala a unei probleme nu inseamna ca rezolva problema in ansamblul ei. E important sa avem, daca vreti, pe piata medicamentele la cel mai mic pret care face posibila prezenta medicamentului pe piata, nu neparat cel mai mic pret care duce la disparitia lui de pe piata.
E o filosofie pe care trebuie sa o intelegem, mai ales in conditiile in care costurile pe care le suporta producatorii de medicamente, si nu ma refer neaparat la cei de medicamente originale, ci la cei de medicamente generice, iar in Romania n avem decat de acest tip. O data cu costurile crescute la energie si materii prime, in mod evident, va exista un impact asupra costului medicamentelor.
Interesul nostru, avem doua tipuri de intrese, unul legat de prezenta medicamentelor, sa fie la dispozitia pacientilor, mai ales asa-zisele medicamentele esentiale. Pe de alta parte vrem ca aceste fabrici de medicamente sa isi continue activitatea importanta in Romania, pentru ca ele contribuie la mai mult la 1% din PIB, ceea ce nu este de neglijat.”
This post was last modified on sept. 28, 2022, 9:12 PM 21:12