Sebastian Burduja, noul ministru al Educatiei si ministru deplin al Inovarii si Digitalizarii, le vorbeste romanilor din intreaga tara despre una dintre problemele majore cu care se confrunta Romania, greutatea cu care sunt digitalizate serviciile publice si institutiile statului pentru a interactiona mai eficient cu cetatenii.
Sebastian Burduja vorbeste mai jos despre digitalizarea in mediul rural acolo unde acest proces se desfasuara cu dificultate si nu chiar atat de rapid, chiar daca vorbim despre zone intinse din tara din mediul rural care ar beneficia din plin de digitalizare, si pentru care trebuie sustinute proiecte in acest sens.
“Dacă ar fi fizic posibil, mi-ar plăcea sa ajung personal la fiecare român din țară și să îl întreb: cum putem să digitalizăm împreună România ? De la acest gând a apărut Caravana Digitalizării, pe care am anunțat public ca o începem la 1 octombrie. Ne-am ținut de cuvânt. La finalul unei săptămâni foarte pline, am plecat la drum ieri după-amiază spre comuna Oinacu, județul Giurgiu. Caravana a inclus: 4 colegi din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, inclusiv Eduard Mititelu, subsecretar de stat, 3 colegi din ADR și 3 din Poșta Română, inclusiv Valentin Ștefan, Directorul General.
La Oinacu ne așteptau domnul primar, Fabian Țîrcă, doamna vicepreședinte al Consiliului Județean, Elisabeta Mihalcea, domnul deputat PNL Alexandru Andrei și alți colegi din Poșta Română Giurgiu, primărie și Consiliul Județean. A fost o bucurie să găsim o comună bine gospodarita, un primar tânăr și cu multe proiecte, inclusiv pe zona digitală, și deschidere totală pentru tot ce putem noi să aducem în plus.
Și oficiul poștal din Oinacu este unul modern, dotat cu calculator și cu angajați care au înțeles că rolul lor în comunitate depășește fișa postului. Am stat mai bine de două ore și am discutat aplicat despre proiectele în derulare și cele viitoare, pe zona de transformare digitală. Migrarea în ghiseul.ro este destul de avansată, așa că discuțiile tehnice cu colegii din ADR au fost extrem de utile. În plus, ne-am arătat toată disponibilitatea de a rămâne la dispoziție și pe viitor, la un telefon distanță.
Transformarea digitală nu se face dintr-un birou, fie el de ministru, și nu se face doar în mediul urban. Toți românii merită să beneficieze de această revoluție. Ne-am întors la București cu convingerea că am făcut ceea ce trebuie. Este un pas mic, avem o țara întreagă de digitalizat, dar fiecare experiență ne ajuta sa înțelegem mai bine ce provocări avem, ce nevoi sunt și cum putem ajuta.
Ne-am întors și cu o lista întreagă de idei pentru ca acest proiect să fie cât mai util și complet. Și am sentimentul că așa va fi după fiecare ieșire în teren. Le mulțumesc tuturor colegilor care si-au rupt din timpul liber, vineri seara, ca să începem împreună aceste demers important. E un semn că suntem pe drumul cel bun. Le mulțumesc și prietenilor din Giurgiu pentru primirea călduroasă. Continuăm și va ținem la curent.”