Ministrul Sanatatii a anuntat o foarte importanta decizie in premiera pentru Romania, iar asta dupa ce a afirmat in repetate randuri ca milioane de romani din intreaga tara ar putea beneficia de tehnologie pentru a fi consultati si monitorizati de la distanta de catre medici, iar acum se investeste in asta.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre un studiu de piata pentru solutii de telemedicina in Romania, iar separat vorbeste si despre pastilele cu iodura de potasiu pe care romanii nu le-au luat in numar foarte mare din farmacii inca, dar care sunt extrem de importante ca masura de preventie in eventualitatea unui accident/atac nuclear.
“Nu e vorba despre esecul unei campanii (n. red. intrebat despre numarul mic de pastile cu iod ridicate din farmacii), este vorba despre o mentalitate. Noi nu avem intotdeauna o mentalitate de preventie, in general. Ea nu este un esec al unei campanii, noi suntem datori ca si stat sa asiguram cateva produse care pot fi utilizate intr-o situatie speciala.
Faptul ca noi suntem pregatiti, si vedeti ca se intampla si in multe alte tari acelasi lucru, se procura, sau se produce, iodura de potasiu, se distribuie populatiei. Noi nu putem sa eludam legea, si sa eliberam fara prescriptie medicala un produs care este in categoria celor care se elibereaza pe prescriptie medicala.
Cred ca o mai mare responsabilitate, atat din partea medicilor, cat si din partea populatiei, o intelegere mai clara a contextului in care ne gasim in momentul de fata, va duce in timp la schimbarea acestei situatii. Astept si eu cu nerabdare, la fel ca si dumneavoastra, cifrele pentru luna septembrie, oricum in luna august adresabilitatea celor care s-au dus sa ia pastilele a crescut de aproape 200 de ori fata de iulie.
Ministerul Sănătății va realiza un studiu de piață pentru identificarea celor mai noi tehnologii referitoare la soluțiile/echipamentele disponibile și a bugetelor necesare implementării sistemului de telemedicină și a sistemelor mobile de monitorizare a pacienților. În cadrul Planului de Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Sănătății va derula investiția “Telemedicina și sisteme mobile de monitorizare a pacienților” care are un buget de 100 milioane de euro.
Fondurile vor fi alocate pentru achiziția unui sistem de telemedicină compus din hardware și software, precum și pentru echiparea mai multor ambulatorii de specialitate, a cabinetelor medicilor de familie, în mod preponderent din zonele defavorizate și greu accesibile, cu echipamente dedicate serviciilor medicale furnizate prin telemedicină.”
This post was last modified on oct. 4, 2022, 7:04 PM 19:04