Ministrul Apararii transmite romanilor doua anunturi de ultima ora care sunt extrem de importante in contextul in care razboiul din Ucraina escaladeaza, iar Rusia continua sa faca in mod constant amenintari cu privire la utilizarea armelor nucleare, dar Romania nu e in pericol, si nu ar avea nevoie de arme nucleare.
Ministrul Apararii explica mai jos de ce Romania nu ar avea nevoie sa gazduiasca arme nucleare pe teritoriul sau in momentul de fata, dar si de ce nu exista indicii cu privire la posibile teste nucleare in Marea Neagra facute de Rusia, separat oferind informatii si in scandalul MiG-urilor care ar fi fost alimentate cu kerosen posibil necorespunzator.
“Nu cred ca in acest moment este nevoie pentru ca Romania sa fie detinator de arme nucleare. Facem parte din NATO, exista o dotare care se face intreaga alianta. Exista elementele unor campanii care se desfasoara nu neaparat la nivelul public (n. red. intrebat despre campanii de informare privind accidente nucleare) pentru ca panica poate sa creeze in acest moment efecte mult mai grave decat a comunica.
In acest moment nu exista date care sa ne conduca la ideea ca s-ar putea face un test nuclear in Marea Neagra. Aproape ca nu are sens, chiar daca sunt analisti care spun ca ar trebui sa se faca undeva intr-o zona care sa impresioneze tarile din zona. Nu cred ca Rusia, cum a declarat si ambasadorul Rusiei la Washington, are vreun interes sa provoace tarile NATO si sa incerce provocarea unui dezastru nuclear.
Nu pot sa stiu despre asta (n. red. intrebat daca exista contact intre autoritatile romane si cele de la Moscova), ceea ce stiu eu este ca noi, cei care ne ocupam de managementul si administrarea armatei nu avem contact direct in acest moment cu Moscova. Loviturile nucleare, si pregatirea nucleara a tarilor importante ale lumii, s-a facut doar in scopul descurajarii, a unui echilibru al descurajarii.
Nimeni nu poate sa inceapa in mod rational cu o lovitura nucleara, pentru ca asta inseamna, pana la urma, sfarsitul, pentru ca orice riposta dupa aceea duce la sfarsitul omenirii.
Nu exista date ca s-ar fi defectat motoarele, sau ca reparatiile care s-au facut, ori ca mentenanta pentru avioanele MiG ar fi fost legate de folosirea kerosenului. Este una dintre supozitiile din dosar, este clar ca s-a descoperit atunci in 2019, daca nu ma insel, s-a descoperit facand analiza calitativa a kerosenului ca nu raspundea cerintelor pentru a fost contactat. Acest lucru este doar o ipoteza neconfirmata tehnic.”