Klaus Iohannis a discutat astazi cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, fara a se oferi totusi vreun orizont de timp in care tara noastra ar putea deveni membra, desi autoritatile romane spun ca tara noastra indeplinste de ceva vreme conditiile de aderare.
Klaus Iohannis a afirmat deasemenea ca daca in anul 2022, Romania nu va adera la spatiul Schengen, atunci exista riscuri foarte mari ca euroscepticismul sa creasca in tara noastra, presedintele tarii fiind totusi convins ca tara noastra va adera cat de curand.
“Am discutat cu domnul Prim-ministru Rutte și despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la spațiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susțin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună.
România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia, pentru protecția Uniunii și a frontierelor sale externe, în deplin spirit de solidaritate europeană.
Suntem parte integrantă a reformei spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de modernizare și eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și la consolidarea spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al țării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele.
Sperăm să se întrunească, în cel mai scurt timp, condițiile politice pentru aderarea României la spațiul Schengen, într-un context european în care consolidarea rezilienței Uniunii în ansamblul său și, o repet, unitatea de acțiune și solidaritatea sunt deosebit de importante.
Pentru mine, pentru noi, cei prezenți aici, la pupitre, eșecul nu este o variantă. Noi căutăm soluțiile pentru a transforma acest demers într-o reușită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum ar putea fi în cazul contrar. Un eșec în acest obiectiv național probabil ar duce la o creștere a euroscepticismului în România, dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta „eșec”, noi calculăm pentru varianta „reușită”.”