Ministrul Apararii a facut un extrem de important anunt de ultima ora cu privire la o masura uriasa decisa la nivel european de catre 14 dintre statele care fac parte din NATO, iar asta pentru ca s-a decis punerea in aplicare a initiativei European Sky Shield, ESSI, la care Romania urmeaza sa participe.
Ministrul Apararii explica mai jos conceptul unui sistem de aparare antiaeriana care are menirea de a protena 14 dintre tarile aliate ale NATo, inclusiv Finlanda, impotriva oricarui tip de atacuri din aer care ar putea pune in pericol cetatenii lor, initiative venind din partea guvernului Germaniei.
“Alături de miniștri ai apărării din alte 14 state europene am semnat, astăzi, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, Scrisoarea de Intenție pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), inițiativă propusă și coordonată de către Germania.
ESSI reprezintă un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene care are ca scop oferirea de sprijin statelor participante în procesul de achiziție, integrare și sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente, realizarea obiectivelor privind standardele de interoperabilitate și creșterea gradului de implicare a industriilor naționale de apărare, astfel putând fi reduse costurile specifice.
Cele 15 state semnatare ale Scrisorii de Intenție la ESSI sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, Țările de Jos și Ungaria. Pe perioada derulării proiectului și alți Aliați au posibilitatea de a adera la inițiativă.
Da, Romania este alaturi de Ucraina in toate actiunile, inclusiv de integrare in Europa, de integrare in NATO. Sigur ca si noi ne dam seama ca este destul de complicat in acest proces. Am vazut, presedintele Zelenski vorbeste despre integrarea accelerata, acest concept nu exista in NATO, sunt conditii. Asta este si in legatura cu integrarea europeana, se incearca una mai rapida, dar s-a vazut deja ca exista tarile fondatoare ale NATO, sau ale UE, exista rezistenta la acest lucru.
Noi ne-am bucura daca ar reusi sa faca acest lucru, dar asa cum a declarat si presedintele Zelenski in cateva randuri, este tot mai greu si politicienii din Ucraina pe care ii cunoastem noi si-au cam pierdut speranta pentru perioada imediat urmatoare sa reuseasca acest lucru. Este impotriva tratatului (n. red. intrebat daca o tara aflata in conflict poate adera la NATO), toate tarile care au intrat in NATO, inclusiv noi, au trebuit sa faca rapid tratate cu vecinii, si sa isi rezolve toate litigiile, mai mult, sau mai putin diplomatice.”