Ministrul Energiei a publicat o informare extrem de importanta despre care ar trebui sa stie toti romanii in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbeste despre ceea ce s-a intamplat in cursul zilei de 12 octombrie, cand a participat la o reuniune Informa a Consiliului TTE in format energie la Praga.
Ministrul Energiei spune ca acolo s-au discutat masuri concrete cu privire la problema preturilor ridicate la energie si gaze naturale, iar mai multe detalii despre tot aveti in informarea de mai jos, masurile care vor fi impuse in Europa urmand a avea impact inclusiv pentru Romania.
“Am participat, 12 octombrie 2022, la reuniunea Informală a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Praga, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale. Reuniunea este organizată în contextul demersurilor intensificate la nivel european privind identificarea unor soluții de durată pentru reducerea prețurilor la gazul natural și energia electrică pentru consumatorii finali și industrie.
În cadrul reuniunii anterioare, din data de 30 septembrie 2022, am ajuns la un acord politic asupra Regulamentului care prevedere măsuri temporare privind ameliorarea impactului prețurilor la energie electrică asupra consumatorilor în iarna care va urma. Acest regulament reprezintă un prim pas în gestionarea crizei prețurilor la energie, fiind discutate în continuare soluții pentru a asigura o reducere semnificativă și sustenabilă a prețurilor.
Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanța unor măsuri accelerate și eficiente de gestionare a prețurilor ridicate la gaze naturale și energie precum și prezentarea de către Comisia Europeană a unor soluții cu privire la designul pieței de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării prețului la gazele naturale de prețul la energie electrică. Această măsura este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat și a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor.
Cu privire la gazele naturale, am reiterat susținerea de către România a introducerii în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața europeană. Un tarif plafonat ar conduce la un preț mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic și la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare. În acest sens, este importantă activarea Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și GNL atrase către UE.
În scopul consolidării securității în aprovizionare la nivel național și regional, România susține continuarea proiectelor de construcție a unor noi capacități de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie. Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracției din Marea Neagră, dar și a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum și în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă și implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni.”