Ministrul Educatiei are doua anunturi foarte importante de ultima ora care vizeaza toate scolile Romaniei, inclusiv elevii si profesorii care participa la cursurile care se desfasoara in cadrul lor, primul avand in centru o intrunire avuta la Guvern in baza careia s-a ajuns la concluzia ca functionarea normala a scolilor n-ar urma sa fie afectata in urmatoarele luni.
Ministrul Educatiei vorbeste si despre o problema serioasa care vizeaza profesorii din scolile Romaniei, mai exact drepturile salariale cuvenite, si mai jos explica situatia recenta privind calcularea transelor cuvenite profesorilor prin intermediul aplicatiei informatice EDUSAL, mai multe detalii fiind disponibile mai jos.
“La reuniunea coordonată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, au fost prezenți ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul energiei, Virgil Popescu, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și CNAIR, secretari de stat din MAI, reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, precum și cei ai Institutului Național de Hidrologie, reprezentanți ai structurilor teritoriale ale MAI, ai inspectoratelor școlare și ai direcțiilor regionale și secțiilor județene de drumuri naționale.
Evoluția execuției bugetare va fi monitorizată în mod constant, astfel că, în măsura în care se vor constata nevoi suplimentare, vor fi solicitate sumele necesare la cea de-a doua rectificare bugetară. Analiza realizată la nivel național nu confirmă un context ce ar putea periclita funcționarea normală a sistemului educațional. Prin urmare, trecerea cursurilor școlare în online și reducerea duratei cursurilor nu pot fi soluții de luat în calcul, iar Ministerul Educației nu va susține aceste variante.
Pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, Ministerul Educației a dezvoltat, în cadrul aplicației informatice EDUSAL, un modul dedicat calculării tranșelor cuvenite. Pentru o corectă informare a beneficiarilor, precum și a publicului larg, precizăm următoarele.
Nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ. OUG 48/2022 se referă la diferențe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranșe. Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative. Modulul informatic implementat este în concordanță cu prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Deși au fost transmise instrucțiuni de utilizare a aplicației informatice și au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferință cu personalul responsabil la nivel de județ/municipiul București, au apărut unele erori de calcul privind diferențele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanței.
Pentru ca personalul beneficiar să intre în posesia sumelor cât mai repede, Ministerul Educației a propus inițial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor și prelucrarea acestora. Ca urmare a solicitărilor federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, termenul a fost prelungit până la data de 28 octombrie.”
This post was last modified on oct. 20, 2022, 7:27 PM 19:27