Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o extrem de importanta hotarare care vizeaza toata Romania, si care va avea un impact major pentru milioane de romani din tara, iar asta pentru ca se modifica de la nivel guvernamental criteriile de performanta pentru evaluarea anuala a manegerilor spitalelor publice.
Ministrul Sanatatii anuntase de ceva vreme ca ar dori sa faca modificari de acest gen pentru a creste calitatea serviciilor medicale de care beneficiaza romanii in spitalele din toata tara, iar acest pas este unul extrem de important pentru ca, in final, romanii sa aiba parte de tratament de calitate atunci cand ajung in spitalele din tara.
“Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, pe pagina de web, secțiunea Transparență Decizională, proiectul de Ordin privind criteriile de performanță pe baza cărora se efectuează evaluarea anuală a activității managerului spitalului public, în urma căreia contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen.
Criteriile de performanță sunt reprezentate de indicatori de management ai resurselor umane, indicatori de utilizare a serviciilor, indicatori economico-financiari și de calitate. Proiectul de act normativ cuprinde o serie de noi măsuri care vor introduse în cadrul indicatorilor de management
În criteriile care vizează managementul resurselor umane va fi introdus un nou indicator care va reflecta gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/ compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Tot ca o noutate, în indicatorii de utilizare a serviciilor va fi introdus un indicator care va reflecta numărul spitalizărilor de zi raportat la numărul total de spitalizări.
În ceea ce privește indicatorii de calitate, au fost introduși indicatori care iau în calcul dacă unitatea a fost sancționată pe motive igienico- sanitare, dar și indicatori ce privesc rata de screening pentru germeni cu risc epidemic (Enterobacterii rezistente la carbapenem, Enterococi rezistenți la vancomicina, Enterobacterii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienții internați în secțiile ATI, oncologie, hematologie, precum și realizarea anuală a unui studiu de prevalență de moment a infecțiilor nosocomiale și a consumului de antibiotice pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Se va ține seama și de rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalență de moment. Evaluarea anuală efectuată pe baza criteriilor de performanță se face prin raportare la indicatorii de performanță asumați prin contractul de management.”
This post was last modified on oct. 20, 2022, 8:33 PM 20:33