E.ON, una dintre principalele companii care furnizeaza gaze naturale si energie electrica romanilor, le vorbeste clientilor din toata tara despre una dintre cele mai importante nelamuriri pe care multi o au, ea fiind legata de convertirea metrilor cubi de gaz in kilowati-ora, ceva ce putina lume intelege.
E.ON explica mai jos, intr-o versiune simplificata, de ce se face aceasta convertire, iar pe factura finala primita de catre romani sunt valori in kWh in loc de metri cubi, unitatea de masura pentru facturare fiind cea de kilowati-ora, asa ca e foarte important sa stiti acest lucru cand faceti paltile.
Cei de la E.ON Romania nu sunt singurii care factureaza clientii pentru consum in acest mod, asa ca nu veti vedea ceva diferit la celelalte companii de la care beneficiati de servicii de gaze naturale, acesta fiind standardul in Romania, si toate companiile il respecta asa cum a fost el stabilit de catre autoritati.
E.ON Romania are pe website-ul sau o explicatie detaliata cu privire la aceasta convertire, asa ca daca vreti sa aflati in detaliu tot ceea ce se intampla, atunci e bine sa analizati informatiile care sunt disponibile acolo pentru a sti foarte clar ce si cum urmeaza sa platiti pentru consumul pe care il faceti.
Pentru că așa plătești puterea calorifică a gazului, adică puterea de încălzire din zona ta și nu volumul de gaz consumat. Zonele de putere calorifică sunt delimitate de rețeaua națională de transport gaz. Puterile calorifice pot varia între zone, între valorile 9-12.
Aceste valori se calculează zilnic în laboratoare metrologice, pentru fiecare zonă de intrare a gazului în rețea. Apoi, pentru perioada de consum se face o medie a acestor valori, valoare pe care o regăsești pe factura ta în tabelul „Date contor”. Înmulțită cu consumul în mc, obținem kWh.