Ministrul Educatiei ii anunta pe milioanele de elevi din scolile Romania in legatura cu o foarte importanta masura care are menirea de a aduce schimbari majore pentru viitor, si vorbim despre Educatia Financiara din unitatile de invatamant, sustinuta inclusiv de catre Banca Nationala a Romaniei.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre importanta foarte mare pe care o are Educatia Financiara in dezvoltarea tinerilor romani, dar si cat de importanta este la nivel european, fiind una dintre prioritatile pe care le are Uniunea Europeana pentru dezvoltarea pietei serviciilor financiare europene.
“De multe ori auzim in spatiul public o falsa dezbatere, aceea intre importanta disciplinelor fundamentale, si importanta aplicarii acestora prin noi tipuri de educatie, cum este si educatia financiara. Stim deja ca sunt si alte tipuri de educatie pe care elevii le apreciaza, ca vorbim despre educatie juridica, ca vorbim despre educatie pentru sanatate, samd.
Eu nu cred ca aceste 2 tipuri de educatie intra in vreun conflict, din contra, cred ca disciplinele fundamentale isi gasesc aplicarea lor in contexte pe care elevii, si mai tarziu adultii, le intalnesc zi cu zi. Cu siguranta educatia financiara ofera aceasta oportunitate. Lectia Nationala de Educatie Financara este o initiativa a BNR, care are contributii semnificative in demersul de sprijinire a tinerilor in demersul de dobandire a cunostintelor si abilitatilor necesare pentru gestionarea banilor.
Intr-o era a competentelor, literatia financiara reprezinta o conditie esentiala a functionarii in societate. Alaturi de familie, scoala are responsabilitatea de a forma si exersa aceste competente vitale. Copilul care are o buna educatie financiara va invata sa devina responsabil cu banii sai, va intelege produsele financiare complexe, riscurile financiare, si care sunt instrumentele care il pot sprijini in momentele de cumpana.
Educatie financiara ofera oportunitatea oricarui viitor adult de a invata cum sa isi valorifice resursele, sa isi creeze propriu cadru de bunastare, si de protectie financiara. Data fiind nevoia de educatie financiara in contextul globalizarii, ministerul sprijina initiativa BNR de promovare la nivel national lectiile de educatie financiara, atat de necesare pentru elevi.
Din punct de vedere curicular, trebuie sa amintesc ca disciplina optionala Educatie Financiara a inceput sa fie predata in invatamantul primar din Romania in anul scolar 2013 – 2014. Proiectul a fost demarat chiar de BNR impreuna cu ministerul, si nu numai. Ministerul a avut in vedere faptul ca acest tip de educatie, precum si incluziunea financiara, reprezinta prioritati pentru Uniunea Europeana, avand drept scop general dezvoltarea unei piete integrate a serviciilor financiare la nivel european.”