Ministrul Educatiei: Important Anunt de ULTIMA ORA pentru Toti Elevii din Scolile Romanesti

Ministrul Educatiei Important Anunt ULTIMA ORA Toti Elevii Scolile Romanesti

Ministrul Educatiei vorbeste in cadrul unei declaratii de ultima ora despre una dintre masurile extrem de importante pentru scolile din toata Romania si milioane de elevi din toata tara, iar asta deoarece explica mai jos cat de importanta este educatia financiara pentru mediul preuniversitar din tara noastra.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos si despre colaborarea pe care ministerul sau a avut-o cu cei de la BNR pentru anumite proiecte de educatie financiara pentru scolile din toata tara, iar asta pentru ca este nevoie de cooperare pentru ca elevii si studentii din Romania sa beneficieze pe termen lung de pe urma acestor proiecte.

“Educatia economico-financiara la nivelul invatamantului preuniversitar se realizeaza atat sub forma educatiei formale, curiculare, cat si a educatiei non-formale, extracuriculare. Educatia formala se realizeaza prin teme explicite, sau teme integrate, in special in cadrul curiculumului obligatoriu pentru gimnaziu, prin disciplina obligatorie educatie sociala, educatie economico-financiara la clasa a 8-a.

Precum si in cadrul disciplinelor socio-umane deja existente la nivelul ciclului liceal: educatie antreprenoriala la clasa a X-a, economie la clasa a XI-a, economie aplicata, aici doar la filiera tehnologica la clasa a XII-a, ca disciplina de trunchi comun, sau discipline obligatorii. Deasemenea exista o oferta completa de cursuri de educatie financiara ca disciplina optionala in cadrul ofertei nationale de programe scolare pentru toate nivelurile de invatamant, respectiv primar, gimnazial, liceal.

Educatia non-formala, sau extracuriculara, se desfasoara si prin activitati educative desfasurate in afara sistemului formal de catre diferite institutii de invatamant, in mod independent sau in parteneriat cu diferite organizatii si institutii locale, regionale, nationale, si internationale, guvernamentale, sau non-guvernamentale.

In acest punct, rolul dumneavoastra este unul esential, si demonstrat de-a lungul timpului. In aceasta perspectiva va amintim existenta inca din anul 2010 a protocolului de colaborate dintre minister si Banca Nationala a Romaniei, protocol reinnoit in anul 2013, el avand ca scop cooperarea dintre cele doua institutii in vederea consolidarii si dezvoltarii unor elemente ale educatiei financiare la nivelul invatamantului preuniversitar liceal.

In principal prin intermediul proiectului intitulat “Sa Vorbim despre Bani si Banci”. Protocolul a inclus in acelasi timp si elemente referitoare la dezvoltarea cooperarii la nivelul invatamantului primar, precum si cooperarea in cadrul a doua proiecte dedicate invatamantului universitar: “Zilele Portilor Deschise pentru Studentii Economisti”, si “Academica BNR”, proiect reamintit si de domul guvernator.”