Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Problema Majora care Afecteaza Foarte Multi Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Problema Majora Afecteaza Multi Romani

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi foarte importante cu privire la una dintre cele mai serioase si mai mai probleme cu care se confrunta milioane de romani din intreaga tara in acest moment, mai exact felul deplorabil in care arata extrem de multe spitale in care ei ar trebui sa fie tratati.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre motivele din cauza carora spitalele arata atat de deplorabil in Romania, dar si despre masurile care ar trebui sa fie luate pentru ca situatia sa se schimbe rapid in bine, ceva ce desigur ca nu este usor de realizat, dat ceva care necesar din toate punctele de vedere.

“Cand s-au trecut spitalele de la minister in 2009, catre autoritatile locale, m-am intrebat, eram la minister in zona de resurse umane pentru scurt timp, daca e un lucru bun. Raspunsul, daca m-ati intreba acum, este bine ca ministerul a acceptat, sau Guvernul Romaniei, trecerea autoritatile locale, raspunsul este un categoric da.

Am vazut foarte multe spitale, am mersin multe judete din tara, sa vad ce se intampla, am vazut multe spitale in subordinea autoritatilor locale care arata extrem de bine. Siguranta pacientilor depinde categoric nu numai de calitatea ingrijirii medicale, ci si de calitatea situatiei hoteliere.

E o chestiune care spune ca “omul sfinteste locul”. Sa faci ordine, sa faci curatenie, lucrurile sa fie degradate din punct de vedere al infrastructurii, dar grija pentru spatiile respective, incercarea de a tine lucrurile sub control, de a lucra cu persoanalul sa faca curatenie, samd, depinde foarte mult de management. Noi ne tot plangem, si sunt multi manageri care se plang justificat, ca e veche infrastructura.

Chiar si pentru o infrastructura veche, ordinea, curatenia, respectarea procedurilor, astea sunt lucruri care nu costa bani. Asta costa, insa, efort organizational si educatie. Vedeti, totdeauna e mult mai simplu sa spui ca infrastructura este la pamant, dar si sa nu ai un plan, macar pe 3 ani, pe 5 ani, sa soliciti fonduri de la minister, de la Consiliul Judetean, de la primarie, ca sa incepi macar o igienizare, si o reabilitare, chiar daca e partiala.

Chiar daca intr-o astfel de institutie cei care au facut managementul lor, nu s-a interesat nimeni de asa ceva, atunci cred ca este o problema. Nu putem peste noapte sa inchidem spitalele. De cele mai multe ori, dincolo de infrastructura veche, este o problema de mentalitate, de organizare, si de responsabilitate care, din pacate, nu exista. Nu se poate ca spitale care sunt similare ca si constructie, arata in momentul de fata foarte diferit.”