Ministrul Apararii proaspat numit in functie de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, vorbeste despre prioritatile sale la inceput de mandat in timp ce la granita de est a tarii noastre se desfasoara un razboi care a inceput acum peste 8 luni de zile, si inca pare a fi extrem de departe de final, din pacate.
Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce este important pentru Romania in momentul de fata, si ceea ce intentioneaza sa faca in viitorul apropiat, astfel ca urmeaza sa vedem cate dintre cele care ne sunt spuse in momentul de fata se vor si transforma in realitate in baza deciziilor pregatite.
“Daca propunerea va fi validata, atunci primul lucru pe care il voi face, va fi sa port o discutie vis-à-vis de lucrurile pe care urmeaza sa le fac, sau lucrurile care s-au petrecut bine in minister, cu domnul senator Dincu. Sunt parlamentar, sunt senator, totodata de-a lungul vremii am fost membru in delegatia Romaniei la adunarea parlamentara la NATO, delegatie pe care o conduc.
Decizia colegului meu este una cu puternica incarcatura personala, eu inteleg sa ii respect acest lucru, si asa am procedat (n. red. intrebat ce fel de relatie va avea cu Klaus Iohannis) de fiecare data cand au existat situatii asemanatoare. Cu siguranta daca domnia sa va gasi de cuviinta sa-mi detalieze motivele din cauza carora a demisionat, eu voi avea aceasta discutie cu el.
Relatia mea cu domnul Vasile Dincu este una amicala, prieteneasca. In ceea ce priveste motivatiile domniei sale, in afara de ceea ce a spus in spatiul public, eu nu as face altceva decat sa speculez, si nu doresc asta. Relatia mea de ministru cu Klaus Iohannis este una clar specificata de catre lege, si eu voi respecta legea sperand intr-o colaborare foarte buna, pentru ca este in interesul tuturor.
In momentul in care purtam aceasta discutie, la estul Romaniei exista o situatie de securitate cauzata de invazia unui stat stat suveran de catre Rusia lui Putin, invazie neprovocata si nejustificata, aceasta este principala preocupare pe care o avem la acest moment, din dorinta pe care o avem de a pastra cetatenii acestei tari intr-o atmosfera de calm, normalitate, pentru a-si putea desfasura activitatea in mod pasnic, corect, si normal.
Pe de alta parte, as vrea sa nu uitam ca in momentul in care discutam acum exista romani, militari romani, care fie sunt sub egida NATO, sau a Uniunii Europene, a ONU, fie in format de coalitie, care isi desfasoara activitatea menita sa pastreze pacea in diferite zone ale lumii, si ei sunt la fel de importanti pentru noi.”