Ministrul Educatiei a facut o serie de anunturi extrem de importante pentru unitatile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca vorbeste mai jos despre hotararile care trebuie luate si puse in aplicare in momentul de fata pentru a se produce schimbari importante in scolile din toata Romania.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre formarea de specialisti in institutiile de invatamant din Romania, specialisti de care are nevoie piata muncii din tara noastra, iar separat vorbeste despre salariile profesorilor, in special ale celor debutanti, care trebuie sa fie in concordanta cu cerintele pe care le au companiile.
“Unul dintre motivele pentru care am promovat ruta completă duală care să transceadă nivelul preuniversitar, să ajungem până la cel mai înalt nivel de calificare, a fost tocmai acesta de a forma, în mai strânsă legătură cu mediul economic, specialişti, mai ales acolo unde mediul economic are capacitatea de a investi.
Are bazele de practică şi are interesul de a-şi reduce costurile de recrutare, pentru că într-adevăr învăţământul dual ajută pentru un nivel ridicat de angajabilitate al absolvenţilor, dar ajută în mod hotărâtor şi companiile să-şi formeze personalul cât mai aproape de aşteptările lor şi, evident, reducând alte costuri, investind singur în această resursă umană.
Cred că există disponibilitate mare, din discuţiile mele cu reprezentanţii sectorului IT&C. Pentru a putea avea un învăţământ online sau chiar hibrid de calitate, avem nevoie de trei lucruri: acces la internet, dispozitive şi în şcoală şi competenţe digitale într-o masă critică la nivelul corpului profesoral. Pandemia ne-a adus mai aproape de acest deziderat, dar nu l-am atins încă.
Avem nevoie de salarii mai competitive pentru debutanţi, dar avem nevoie şi de aranjamente flexibile în sistem şi dualul poate fi un răspuns. Acum orice cadru didactic din învăţământul superior trebuie să aibă doctorat sau să fie, dacă este asistent universitar, doctorand, ceea ce sigur înseamnă o garanţie de calitate, dar, în acelaşi timp, atunci când nu ai cadre didactice, pentru că ele sunt foarte uşor de absorbit, pune o problemă suplimentară în recrutarea cadrelor didactice din învăţământul superior.
Deci trebuie să reflectăm foarte bine pentru că într-adevăr nu suntem singura ţară cu această problemă, însă soluţiile creative ne vor aduce mai aproape de o soluţie echilibrată, pentru că am văzut multe dispute între mediul universitar şi mediul economic IT&C vizavi de cine ar putea face mai mult pentru a creşte numărul de specialişti IT&C.”