X

Ministrul Sanatatii: ULTIM MOMENT, Anunturile cu Impact Major pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a facut un anunt extrem de important cu impact pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca a dezvaluit in mod oficial faptul ca ministerul pe care il conduce a semnat intr-un final si al treilea contract de proiectare pentru spitalul regional din Craiova, cel mai intarziat dintre toate.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cat de importanta este aceasta decizie pe care au luat-o autoritatile din Romania, si de ce este important ca ele sa fie duse la indeplinire, plus cat ar urma sa dureze toata aceasta procedura, care in final ne va aduce mai multe spitale regionale in Romania in anii urmatori.

“Astazi am semnat al treilea contract de proiectare pentru spitalul din Craiova, era cel mai intarziat dintre toate celelalte. Unul dintre contracte, pentru Iasi, a fost semnat in decembrie, pentru Cluj a fost semnat in aprilie, iar pentru Craiova l-am semnat in aceasta luna. Erau 8 la un moment dat, ministrul Nicolaescu lansase aceasta competitie sa facem foarte multe spitale.

Avem proiecte, aveam studii de fezabilitate, eu as fi foarte multumit daca suntem realisti, si realizam aceste 3 spitale regionale pana la finalul anului 2027, acesta este termenul. Este un termen realist, cred eu. NU sunt cu bani din PNRR spitalele regionale, care nu au legatura cu PNRR-ul. E vorba in PNRR de spitale ceva mai mici.

In cazul spitalelor regionale, 1 an dureaza proiectarea, in cursul anului viitor, in prima jumatate, vom avea finalizate proiectele pentru Iasi si Cluj, iar in luna noiembrie a anului viitor pentru Craiova. Durata de executie a lucrarilor este de 48 de luni, adica 4 ani. Firmele care asigura proiectarea, trebuie sa asigure si asistenta tehnica pe perioada dezvoltarii constructiei, si ulterior mentenanta.

Lucrul care cred ca este foarte, foarte important, este ca aceste spitale ofera pe de o parte resurse medicale localitatilor si regiunilor pe care le deservesc, dar ofera si resurse legate de pregatirea medicilor. Fiecare are prevazuta o zona de 4 – 5000 de metri patrati pentru trainingul specialistilor, simulare, si asa mai departe.

Cand vorbim despre anul 2027, vorbim despre un spital functional, si trebuie sa lucram impreuna cu universitatile de medicina care trebuie sa fie parteneri in acest proiect, incat noi sa fim siguri ca in momentul in care aceste spitale devine, trebuie sa existe si personalul care sa le opereze, care fie se muta de la actualele spitale existente, fie e personal format care stie, cunoaste arhitectura spitalului, stie echipamentele, etc.”

This post was last modified on nov. 10, 2022, 5:44 PM 17:44

Disqus Comments Loading...