Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor despre una dintre problemele foarte mari care exista in sistemul medical din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca aduce in atentia oamenilor faptul ca inca se tergiverseaza achizitia de ambulante pentru utilizare in diverse zone din tara.
Ministrul Sanatatii vorbeste si despre personalul care este trimis cu ambulantele din toata Romania catre cazurile la care este nevoie de ele, separat vorbind inclusiv despre PNRR si banii care sunt alocati in momentul de fata pentru investitii si achizitii in sistemul medical din Romania in cursul urmatorilor ani de zile.
“Exista o foarte mare suparare acolo deoarece achizitia de ambulante a fost tergiversata, si a debutat in 2018 printr-un acord cadru care nu se finalizeaza, si care are 2 hibe. O data nu se aduc, se aduc foarte putine masini, intr-un numar limitat, iar cele se aduc nu sunt ambulante medicalizate care sa permita desfasurarea unei activitati medicale.
Scopul nostru este imbunatatim performanta medicala a personalului de pe ambulanta, nu sa scadem performanta medicala, incat ei din punct de vedere, adica ori o sa vina smurd, ori o sa vina pompieri pe o ambulanta medicalizata sa fie acelasi lucru, nu. Trebuie sa existe, sa fie clar o departajare care este data de pregatirea profesionala diferita.
Am gasit aceasta situatie, nu comentez in niciun fel, dar trebuie sa gasim si o solutie astfel incat serviciile de ambulanta sa aiba masini cu care sa se deplaseze in siguranta. Sunt unele care au sute de mii, 1 milion de kilometri. Nu stiu daca cei care deservesc aceste ambulante se simt in siguranta.
Sunt in PNRR bani pentru spitale, bani pentru ambulatorii de specialitate, bani pentru cabinete medicale de medicina de familie, bani pentru dotarea sectiilor de neonatologie, bani pentru dotarea laboratoarelor, sau a zonelor care sunt implicate in controlul infectiilor, sau controlul rezistentei la antibiotice, si niste bani sunt si pentru cabinetele de planificare familiala.
Sunt bani buni, sigur ca nu o sa putem sa schimbam dintr-odata toate spitalele din Romania, nu se poate acest lucru. Noi am gasit o lista de 49 de spitale preselectate, fara criterii, am incercat sa aflu care sunt ele. Mai departe noi am facut o hotarare de Guvern, ea fiind adoptata in urma cu cateva saptamani, ea stabilind criteriile de selectie, pentru ca din aceste 49 trebuie sa putem sa selectam minim 25 care sa utilizeze bugetul, limitat, de 1.7 miliarde de euro. Bugetul e structurat in 2 parti, una legata de cladirea propriu-zisa, 1.1 miliarde, si peste 600 de milioane pentru echipamente.”