Ministrul Energiei le vorbeste romanilor din toata tara despre deciziile extrem de importante cu privire la plafonarea preturilor pentru energie electrica, ele aplicandu-se, conform lui Virgil Popescu, pana in data de 31 martie 2025, modificarile fiind unele extrem de importante pentru multa lume.
Ministrul Energiei explica mai jos ce fel de decizii s-au luat pentru Romani, dar si de ce ele sunt importante, ce fel de plafon este inlocuit de catre noile reglementari care sunt impuse pentru Romania, iar toate acestea vor fi, desigur, detaliate inclusiv de catre companiile de energie in curand.
“Da, perioada de aplicare a acestei ordonanțe, așa cum este textul ordonanței, este până în 31 martie 2025. Evident că vom face, așa cum la fiecare ordonanță am zis că vom face evaluări periodice, și la această ordonanță vom face evaluări periodice și dacă va fi cazul, vom face ajustări. Ajustările, acum le-am și făcut pe toată perioada acestui an 2022.
Da, vă răspund la întrebare, până în 255 de KW este 0,80 lei, peste, așa cum a spus domnul prim-ministru, peste 255 de KW, dar până în 300 KW această diferență se plătește la 1,3. Dacă ești într-o tranșă de consum, peste 300 de KW întreaga valoare este la 1,3. Nu se modifică principiile Ordonanței 119, doar că prețul de piață se înlocuiește cu acel 1,3 lei.
Deci, prețul de piață din Ordonanță 119 se înlocuiește cu acest plafon de 1,3 lei. Tocmai ce v-am explicat și cred că și domnul secretar general v-a spus, 450 lei este pentru energia disponibilă. Energia nu se vinde de pe o zi pe alta, se vinde și la termen.
Există energie vândută în 2023, acea energie vândută, evident, acele venituri vor fi captate, iar estimările noastre pe piață, în momentul de față sunt că nu va avea practic impact bugetar din bugetul de stat, ci totul va fi, se va autofinanța din acele venituri pe care le captăm de la producători și de la traderi, de la toți participanții din piață – că era un răspuns la întrebarea dumneavoastă. Cred că, aşa cum v-a zis dl secretar general şi vă poate şi spune, data viitoare într-o şedinţă a coaliţiei vom stabili exact, dar cert este că nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei.
Asta este evident, din moment ce pentru 1,3 lei va fi pragul maximal în acest moment pentru cum ne-am gândit şi cum am evaluat acest mecanism şi am făcut acest mecanism. El a fost evaluat în condiţiile în care prețul maximal în piață este de 1,3 lei. Ne-am gândit pentru consumatorii industriali mari, alții decât IMM-uri, care nu intră în categoria de IMM-uri.”