Comisia Europeana cere permiterea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen fara intarziere, in urma unei intalniri care a avut astazi fiind publicata si o informare oficiala cu privire la necesitatea extinderii spatiului comun inclusiv la Romania, Bulgaria si Croatia, fara vreo intarziere.
Comisia Europeana cere acest lucru, asa cum l-a cerut si Parlamentul European prin mai multe rezolutii, insa abia in cadrul Consiliului JAI urmeaza sa fie luata o decizie cu privire la o posibila aderare, iar acest lucru urmeaza sa se intample abia in data de 8 decembrie 2022.
“Comisia solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen. Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen.
De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.
În timp ce cele trei țări sunt deja obligate parțial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne.
A deveni parte integrală a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile.
Un spațiu Schengen lărgit fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – printr-o protecție consolidată a frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și facilitând contactele între oameni și afaceri – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a cea mai mare zonă comună din lume fără controale la frontierele interne.
România are un management puternic și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și cooperarea polițienească internațională.
Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecția internațională respectând principiul nereturnării.”