Ministrul Apararii: Informare Importanta de ULTIMA ORA pentru Toti Romanii Tarii

Ministrul Apararii Informare Importanta ULTIMA ORA Toti Romanii Tarii

Ministrul Apararii a publicat un extrem de important anunt de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece aduce in imediata atentie a oamenilor din intreaga tara faptul ca in cursul zilelor trecute a participat la o reuniune la nivel european dedicata evolutiei securitatii in Uniunea Europeana.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre tema principala a discutiilor care au avut loc in cadrul acestei reuniuni, dar si despre ceea ce a fost decis, si vorbim despre masuri foarte importante care vor avea un impact major asupra unui numar mare de europeni in cursul urmatoarelor luni.

“Astăzi am participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE. Reuniunea a debutat cu o sesiune dedicată afacerilor curente, în care Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a informat asupra principalelor evoluții în dosarele Politicii de Securitate și Apărare Comună cu accent pe noua misiune militară a UE de asistență pentru Ucraina, angajamentul Uniunii Europene în Niger, stadiul implementării Busolei Strategice, precum și pachetul de apărare al Comisiei Europene.

Tema principală de discuții a reuniunii CAE a fost dedicată procesului de dezvoltare a capabilităților pentru apărare la nivelul UE. În cadrul reuniunii am subliniat importanța stimulării investițiilor și am indicat susținerea României pentru noile instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care vor impulsiona eforturile statelor membre în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente și tehnologii avansate.

În acest context, am propus organizarea unei reuniuni comune a miniștrilor de Apărare și Finanțe din țările UE dedicată discutării posibilităților concrete de exceptare a cheltuielilor pentru apărare destinate investițiilor din calculul anual al deficitului bugetar. Pe palier operațional am reconfirmat angajamentele pentru eforturile UE, accentuând contribuția națională substanțială la operația Althea în Balcanii de vest.

În cadrul unei reuniuni informale dedicate Ucrainei, cu participarea Secretarului General al NATO și cu o intervenție prin videoconferință a ministrului ucrainean al apărării, Consiliul a discutat situația de securitate din Ucraina, generată de războiul de agresiune al Federației Ruse. În acest context, am reiterat susținerea României pentru Ucraina, reflectată într-o abordare multidimensională. De asemenea, am salutat unitatea transatlantică și soliditatea parteneriatului UE-NATO.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, s-a desfășurat Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia miniștrii apărării au aprobat raportul final rezultat în urma celei de a doua iterații a procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD), derulat în perioada 2021-2022.”