Comisia Europeana a anuntat in mod oficial intentia de a aloca 2.4 miliarde de euro pentru a crea o noua “constelatie” de sateliti care sa extinda capacitatea de comunitatii pe care Europa o are in momentul de fata, si vorbim despre o masura extrem de serioasa.
Comisia Europeana spune ca aceasta noua “constelatie” de sateliti urmeaza sa fie numita „IRIS²”, iar mai multe detalii despre ceea ce intentioneaza sa faca pentru europeni.
“Comisia salută acordul politic la care sa ajuns astăzi între Parlamentul European și statele membre ale UE privind Programul de conectivitate sigură al Uniunii 2023-2027, cu un buget de 2,4 miliarde EUR.
Programul urmărește desfășurarea unei constelații de sateliți a UE, care va fi numită „IRIS²” (Infrastructură pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit). Negocierile s-au încheiat acum, deschizând calea pentru aprobarea finală a textului legal de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.
Funcționarea economiei noastre și a securității noastre depind din ce în ce mai mult de conectivitatea sigură și rezistentă. Este esențial pentru Europa să dezvolte o infrastructură de conectivitate suverană, autonomă și securizată.
Hiper-conectivitatea digitală și transformarea tehnologică provoacă o creștere fără precedent a cererii de servicii dependente de tehnologiile de vârf. Atât nevoile guvernamentale, cât și soluțiile de comunicații prin satelit se schimbă rapid.
Conectivitatea bazată pe satelit prin orbita terestră joasă va permite, de asemenea, Europei să ofere conectivitate ultra-securizată forțelor armate. Sistemul de comunicații securizate din spațiul UE urmărește să răspundă acestor nevoi crescute și în evoluție și să asigure accesul garantat într-o manieră nerestricționată, evitând dependențele de țări terțe și consolidând reziliența lanțurilor noastre valorice.
Acesta va include cele mai recente tehnologii de comunicare cuantică pentru criptare sigură prin integrarea infrastructurii europene de comunicații cuantice (EuroQCI). Se va baza pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare și perturbatoare și pe valorificarea ecosistemului Noului Spațiu.”
This post was last modified on nov. 18, 2022, 4:29 PM 16:29