Comisia Europeana anunta europenii ca pentru aceasta iarna exista suficiente rezerve de gaze pentru a se evita o posibila sistare, chiar si temporara, a livrarii de gaze naturale, insa e nevoie de noi masuri pentru ca anul viitor sa nu se ajunga intr-o situatie similara, iar detalii aveti mai jos.
“Comisia Europeană a propus astăzi un nou regulament temporar de urgență pentru a accelera utilizarea surselor de energie regenerabilă. Împreună cu diversificarea aprovizionării și economisirea energiei, utilizarea mai multor energie regenerabilă face parte din planul UE de a pune capăt dependenței noastre de combustibilii fosili ruși.
Energiile regenerabile reduc cererea UE de combustibili fosili în sectoarele energiei electrice, încălzirii și răcirii, industriei și transporturilor, atât pe termen scurt, cât și în viitor. Datorită costurilor lor operaționale scăzute, o pondere mai mare a surselor de energie regenerabilă în sistemul energetic al UE poate contribui la reducerea facturilor la energie.
Criza energetică în curs necesită acțiuni imediate și direcționate pentru a accelera Planul REPowerEU. La 20 și 21 octombrie 2022, Consiliul European a cerut o accelerare a procedurilor de autorizare pentru a accelera lansarea surselor regenerabile.
REPowerEU a propus deja măsuri pentru a aborda procedurile administrative îndelungate și complexe care reprezintă un obstacol în calea vitezei și a amplorii investițiilor în energiile regenerabile și infrastructura aferentă.
Cu toate acestea, situația de pe piețele energetice s-a înrăutățit de atunci, determinând necesitatea unor măsuri urgente. Acesta este motivul pentru care Comisia propune noi acțiuni sub forma unui regulament al Consiliului, bazat pe articolul 122 din tratat.
Propunerea de astăzi completează măsurile de urgență anterioare pentru a aborda situația excepțională de pe piețele energetice și pentru a accelera tranziția către o energie curată. Se va aplica timp de un an, acoperind timpul necesar pentru adoptarea și transpunerea Directivei privind energia regenerabilă, discutată în prezent de colegislatori, în toate statele membre.
Acesta vizează tehnologii specifice și tipuri de proiecte care au cel mai mare potențial de desfășurare rapidă și cel mai mic impact asupra mediului, contribuind la securitatea noastră energetică în fața invaziei Rusiei a Ucrainei și a furnizării sale de energie în armament.”
This post was last modified on nov. 18, 2022, 12:12 AM 00:12