Ministrul Sanatatii anunta o serie de noi masuri extrem de importante care vor fi puse in aplicare la nivelul intregii tari pentru binele romanilor, iar asta pentru ca vorbim despre ceva care trebuia realizat de multa vreme cu privire la felul in care evolueaza infectiile asociate asistentei medicale in Romania.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ce fel de masuri sunt necesare din acest punct de vedere in momentul de fata, iar asta pentru ca ele sunt necesare in vederea asigurarii unor servicii de cea mai buna calitate pentru oricare dintre romanii din intreaga tara, si merita sa le avem in vedere chiar acum.
“La nivel national vom organiza un studiu de prevalenta de moment, conform metodologiei ECDC, metodologie primita acum in octombrie, si ne organizam in asa fel incat sa avem un studiu care sa ne arate realitatea, asa cum au aratat-o, sau cel putin cat mai aproape de realitate, asa cum au aratat-o studiile desfasurate in anii 2012 si 2017.
In ceea ce priveste elaborarea normelor metodologice de aplicare ale legii 3 din anul 2021, este o lege care a fost aprobate in ianuarie 2021, am gasit-o la minsiter cu un interval de aplicare/redactare a normelor de 6 luni, deci ea trebuia sa fie facuta pana la final de luna iulie 2021, dar posibilitatea de a realiza aceste norme trebuie sa tina cont de realitate, de lucrurile descrise pana acum.
Constructia sistemului care sa permita aplicarea legii, in plus acolo este o chestiune legata de normarea profesionistilor din sanatate care lucreaza in spitale si raspund de aceasta problematica, si care probabil ca o sa gasim sa facem o normare care sa permita angajarea de medici profesionisti in toate spitalele.
In ceea ce priveste epidemiologii, acolo avem o problema, si trebuie sa ne gandim cum organizam, cel putin o perioada de tranzitie care sa permita angajarea epidemiologilor in toate spitalele. Deasemenea un lucru important, am discutat deja cu colegii de la ministerul muncii, este vorba despre un ordin comun cu privire la raportarea acestor inefctii in centrele rezidentiale de ingrijire a persoanelor varstnice.
Dansii sunt mai noi, ca sa spun asa, in domeniu, dar trebuie si aceste sa fie incluse in activitatea de supraveghere, dar uneori e nevoie pentru ca focarele de infectie asociate asistentei medicale apar si in astfel de centre. Persoanele de acolo se intorc cu foarte multe afectiuni, si riscurile pentru ei sunt evidente.”