Ministrul Sanatatii vorbeste intr-un anunt de ultim moment despre o greseala majora care a fost facuta de catre autoritatile din Romania, si care genereaza probleme foarte mari pentru milioane de romani, iar asta pentru ca in centru este concentrarea rezolvarii problemelor medicale la unitatile de primiri-urgente.
Ministrul Sanatatii vorbeste din nou mai jos despre faptul ca este nevoie de o schimbare importanta in ceea ce priveste modul in care felul in care romanii sunt tratati in unitatile medicale pentru a se reduce presiunea pe unitatile de primiri-urgente, ceva ce ar urma sa se intample in anii urmatori, desigur.
“Noi trebuie sa gasim o formula medicala pentru a oferi asistenta medicala nu numai la unitatile de primiri-urgente, este o greseala majora care aglomereaza aceste unitati, si care nu permite tratarea minutioasa, sau evaluarea minutioasa a celor care au intr-adevar urgente medicale. Circa 75% dintre cazurile care se prezinta la UPU nu sunt de fapt urgente.
Sunt urgente de cod verde, sau galben, care se pot prezenta in orice unitate medicala. In momentul in care se discuta foarte mult in spatiul public despre imbolnaviri, atunci e natural, orice parinte sa se ingrijoreze, si sa vrea sa mearga cu copilul la o unitate medicala, insa in weekend nu prea are unde sa mearga decat la o unitate de primiri-urgente.
Trebuie sa gasim o alternativa care sa scada presiunea de pe unitatile de primiri-urgente, si care sa ofere si incredere si liniste parintilor, e firesc ca ei sa fie ingrijorati in legatura cu sanatatea copiilor, e firesc, nu este ceva neobisnuit. In general, aceste probleme, racelile banale, se rezolva cu simptomatice, antitermice, antiinflamatoare, nu trebuie o medicatie, nevoie de oxigen etc.
Daca sunt simptome medii, sau grave, atunci sigur te duci cu copilul, nu trebuie sa limitem in vreun fel accesul in spitale, dar daca sunt simptome usoare, evident ca izolarea la domiciliu este suficient. Nu avem neaparat o criza de pediatri, la concursul de rezidentiat organizat astazi, s-a pus intrebarea vis-à-vis de specialitatile prioritare, dar problema nu e legata doar de lipsa de medici.
E o problema cu lipsa unor specialitati in anumite zone, pentru ca aceasta inegalitate in repartitia personalului medical este evidenta. Bucuresti, centrele universitare mari, nu au probleme apropo de personalul medical, dar sunt localitati mici, sau orase din jurul Bucurestiului, unde exista o lipsa de personal medical pentru ca nu exista atractivitate pentru locurile respective.”