Ministrul Sanatatii explica in cadrul unei noi declaratii foarte importante cat de serioasa este una dintre problemele cu care se confrunta Romania, si intregul sistem medical in momentul de fata, iar asta pentru ca aduce in atentia romanilor problema lipsei de medici din spitale, si alte unitati medicale.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre masurile care au fost luate pana in momentul de fata, si care vor mai fi luate in viitor pentru ca aceasta problema sa fie redusa in intensitate, pana in punctul in care va fi intr-un final rezolvata, chiar daca pentru ca acest lucru sa se intample va fi nevoie de foarte mult timp.
“Lucrurile care sunt durabile, care se rezolva, si reprezinta castiguri pentru sistemul de sanatate, pentru increderea oamenilor in sistemul de sanatate, sunt lucruri care se realizeaza in timp, daca exista doua conditii: un plan, asta e prima conditie, eu ma angajez ca facem acest plan, si incepem sa lucram la el in mod concret, dar trebui sa existe sustenabilitatea acestui plan.
Asta inseamna ca indiferent cine vine la minister, sau la Guvern, sa urmareasca acest plan, ca sa se si indeplineasca, pentru ca noi suntem foarte bun la startup-uri, dar cu finalizarea acestor proiecte nu avem rabdare. Vrem sa rezolvam intr-o zi, sau o saptamana, sa rezolvam ceea ce nu s-a rezolvat in 30 de ani, dar nu este posibil, mai ales daca discuti de pregatirea profesionala a medicilor.
Acesta este un proces complex, si din aceasta cauza eu am facut ceva diferit fata de predecesorii mei, nu stiu daca este bine, dar eu cred ca este. Am luat in acest proiect ca si parteneri universitatile de medicina si farmacie din Romania, plus facultatile de medicina, pentru ca acolo se pot instrui, impreuna cu ei putem sa dezvoltam proiecte regionale.
Sunt 6 universitati, plus 6 alte facultati care fac parte din universitati multidisciplinare, si eu cred ca aceasta este singura solutie. Nu putem sa inventam alte lucruri, din moment ce expertiza profesionala, dascalii, si oamenii care pot invata tinerii medici, si studentii, sunt in universitati. Lucram impreuna in acest proiect, avem un parteneriat cu organizatia universitatilor de medicina.
Scopul este de a oferi acestei tari, un proiect, si o perspectiva favorabila in ceea ce priveste resursele umane din sanatate. Sunt 6.000 de medici in Franta, multi dintre ei medici de familie de care am fi avut nevoie, de aceea spuneam ca este nevoie de reglementare, trebuie pregatire temeinica in universitati, sau in spitalele care sunt agreate de catre universitati.”