Ministrul Educatiei transmite in cadrul unui anunt de ultima ora o serie de foarte importante masuri si hotarari care sunt necesare pentru sistemul de invatamant din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca aduce in discutie evolutia care este necesara in urmatorii ani pentru elevii si profesorii din Romania.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre masurile care au fost luate chiar recent pentru elevii din toata tara, dar si despre ceea ce inca mai cer anumiti elevi de la autoritati, si ceea ce se poate face prin cooperarea dintre institutii si elevii din toata Romania pentru implementarea proiectului Romania Educata.
“Violenta in mediul scolar este o problema din ce, in ce mai vizibila, cu care se confrunta scolile din Romania, si invatamantul romanesc in ansamblu. Sunt in asentimentul elevilor ca trebuie sa crestem capacitatea structurilor menite sa ofere sprijin si consiliere pentru combaterea acesteia. Un prim pas este deja facut prin demararea campaniei “Nu sunteti singuri”, si credeti-ma, nu sunteti!
Suntem alaturi de elevii care au fost victime ale violentei fizice, verbale, sau psihologice, si ne dorim sa prevenim astfel de cazuri in scoli. Ne propunem totodata elevilor cu derapaje comportamentale sansa de, si ajutorul, pentru a se indrepta, in asa fel incat sa nu mai fim martorii unor astfel de evenimente.
Impreuna, decidenti, elevi, parinti, cadre didactice, putem produce o schimbare pentru a reduce semnificativ procentul de peste 30% dintre elevi care au provocat, participat, sau asistat, la fapte de violenta. Un alt aspect foarte important este legat de faptul ca drepturile si indatoririle trebuie respectate atat de catre elevi, cat si de catre cadrele didactice.
De aceea statutul elevului are rolul de a oferi un echilibru intre libertati si responsabilitati. In mandatul meu de ministru imi doresc ca drepturile elevilor, si ale cadrelor didactice, sa fie respectate, ca spatiul educational sa fie unul prietenos in care sunteti sprijiniti si valorizati, in care aveti sansa de a va dezvolta potentialul, si de a exersa cooperarea intr-un proces educational incluziv, de calitate.
Starea de bine a elevilor incepe cu un cadru educational cald, primitor, motivant, care incurajeaza performanta, dar si comportamentul responsabil. Va spuneam ca voastra este importanta pentru noi, iar feedback-ul constructiv si implicarea elevilor contribuie fara doar si poate la imbunatatirea procesului educational. M-am bucurat sa va avem parteneri in proiectul Romania Educata, si am increderea ca vom ramane parteneri inclusiv in implementarea lui.” a declarat Ligia Deca in cadrul unei conferinte de presa organizata de catre Consiliul National al Elevilor.