Ministrul Sanatatii a facut un anunt de ultim moment care este extrem de important pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in imediata atentie a oamenilor unele dintre masurile care sunt luate chiar acum pentru a creste numarul medicilor de familie in localitatile din tara.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca medicii de familie nu sunt disponibili in numar suficient in peste 700 de localitati din Romania, iar asta pentru ca nu exista atractivitate pentru ca ei sa lucreze acolo, si e nevoie de conditii mult mai bune, atat financiare, cat si sociale, pentru a ii convinge.
“Noi cand am alocat locurile, sa nu va inchipuiti ca cineva de la minister s-a trezit intr-o dimineata, si a spus ca vor fi atatea locuri. Noi am avut un proces de consultare permanenta, apropiata, teleconferinte, cu universitatile de medicina si farmacie din Romania, cu toate cele 6 universitati. Ele sunt impreuna cu facultatile de la universitatile multidisciplinare, sunt cei care pregatesc rezidentii.
Pregatirea rezidentilor tine totdeauna de capacitatea de a ii pregati. Asta inseamna ca trebuie sa faca o solicitare, deci fac niste solicitari de loc. In afara acestui lucru exista si niste limite de bugetare, si exista niste specialitati prioritare. Medicina de familie este o specialitate prioritara, stim lucrul acesta, a fost pe primul loc, cu cele mai multe locuri alocate.
Ei sunt si ca si corp profesional, reprezinta cel mai mare corp profesional, iar acolo avem o problema legata de imbatranirea medicilor de familie care s-ar putea peste cativa ani sa iasa la pensie in numar mare, si de atractivitatea acestei specializati. Nu este foarte atractiva, adica ca sa avem intr-adevar oa bordare rationala, nu e suficient sa maresti numarul de locuri, nici nu s-au ocupat toate.
Trebuie sa creezi un cadru care sa faca atractiva aceasta specialitate, iar eu lucrez foarte intens la chestiunea aceasta, pentru ca medicul de familie trebuie sa aiba nu numai un venit multumitor, trebuie sa aiba un confort profesional, dar si unul social. Fara parteneriat si implicarea autoritatilor locale, mai ales din localitatile mici, mai ales din mediul rural, n-o sa reusim acest lucru.
Noi avem in momentul de fata 700 de localitati din tara care nu au medici de familie, sau sunt alte localitati care nu au suficienti medici de familie. In Bucuresti sunt suficienti, dar la 50, sau 100 km de Bucuresti, nu sunt medici de familie suficient, astfel ca trebuie sa gasim un sistem care sa ii stimuleze sa aleaga medicina de familie, si sa ramana la aceasta.”