Ministrul Sanatatii a decis a transmita un mesaj extrem de important pentru toata Romania in momentul de fata, iar asta deoarece aduce in atentia imediata a tuturor oamenilor una dintre cele mai serioase probleme legate de spitalele din Romania, care au nevoie de renovari majore in acest moment.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca pot fi renovate chiar si spitalele vechi, si pot fi aduse la conditii normale de functionare, ceva ce desigur ca nu poate fi realizat foarte usor, insa chiar si asa, vorbim despre masuri care pot face foarte mult bine unui numar foarte mare de romani in viitor.
“Varsta medie a spitalelor deinde de resurse. Am auzit comentarii “domnul ministru in loc sa construiasca sute de spitale noi, ne spune ca trebuie sa reabilitam zeci de spitale vechi”. Eu nu spun ca trebuie sa reabilitam zeci de spitale vechi, dar acolo unde nu am alta solutie, si am un spatiu care este decent, si care prin renovare, reabilitare, schimbarea instalatiilor sanitare, poate deveni functional, care raspunde tuturor standardelor de calitate.
Am vazut acest lucru la Bistrita, de exemplu, un lucru extraordinar, doua corpuri de cladire vechi, de 100 de ani, reabilitate perfect. Nu spun ca nu se poate, cateodata te poate costa mai mult sa reabilitezi unul vechi la standarde actuale decat sa faci unul nou, dar astea sunt decizii pe care trebuie sa le iei in functie de fiecare situatie.
Era o doamna acum vreo 7 – 10 ani care spunea ca trebuie sa inchidem, sa daramam toate spitalele, sunt de acord. Dar unde tratam pacientii ? Acesta trebuie sa fie un proces. Ceea ce am facut la minister, pentru ca noi avem 67 de spitale din cele 400 la minister, si nu a existat vreodata vreo evaluare, o politica legata de constructiile acestea, care este starea lor fizica, ce investitii s-au facut, si ce trebuie facut.
Acum am facut o evaluare a tuturor in ceea ce priveste starea cladirilor si echipamentelor pe care le au, ca sa reusim sa pornim, eu as vrea sa reusesc sa pornesc, chiar daca cu o suma mica anul viitor, ca e criza economica, dar sa avem proiecte pe 5 ani, pe 10 ani, in asa fel incat aceste proiecte sa fie reabilitate, fie cladirile vechi, fie se fac altele noi.
La Bucuresti avem Institutul C.C. Iliescu, de boli cardiovasculare, o cladire improprie, veche, aia trebuie restructurata total. Ei au aplicat, sper sa aiba sansa, bineinteles nu avem de unde sti, pentru ca sunt criterii obiective, nu subiective, sa fie pe lista spitalelor eligible pentru finantare prin PNRR, iar in 2026, la jumatatea anului, sa avem un spital nou acolo.”
This post was last modified on nov. 30, 2022, 11:08 AM 11:08